Thursday, August 30, 2012

Raya Ke-5 ~ Warna-warni di Aidilfitri - PART 2

Assalamualaikum & salam sejahtera

Waaaahhhhh..lame giler tak update blog..walaupun baru 3 hari tak update tapi rase lame giler la...So entry kali ni nk share skit story pasal pi beraya kat Kedah..

Actually raya tahun ni family cheq tak plan pun nk balik Kedah..so 1st Syawal aritu, abah bagitau yg Tok ader kat Kedah la ni...Sebelum ni Tok duk ngan Mak Cik cheq kat Shah Alam...Bila abah dh kata macam tu, cheq dengan spontannyer memberi cadangan, jom kita pi Kedah...Abg Long cheq pun dengan secepatnyer bersetuju & terus bagi hari...So keputusan telah dibuat, hari Rabu, raya ke-4, lepas Isyak kami semua bertolak ke Kedah....opsss..jap jap..bukan ke Kedah...ke Penang dulu...

Disebabkan ada masalah skit nk cari tempat utk kitorang hilangkan penat lelah travel jauh2, so cheq hangkut satu family cheq pi teratak kiut miut cheq kat Jelutong...hamiikkkkkkk....penuh satu umah....betul2 depan pintu umah dh ader yg tido....tapi kira ok la kan...ader gak tempat utk kami berteduh hilangkan penat...Kami semua sampai penang dalam pukul 2.30 pagi tak silap..tapi abg cheq ajak pi pekena Nasi Kandar Jamal..so lepak punye lepak, last2 kami sampai umah dekat pukul 4 pagi...

Pagi tu, dlm kul 9 cheq pi turun cari breakfast utk dorang semua...so bermula pukul 10 pagi, kami semua mula la beratur amik turn nk mandi...mane tak nyer kan...bilik air ader satu jerk..yg nk mandi berduyun2..dengan yg mandi skit punye lame lagi..hahaha..so amik masa 2 jam untuk kitorang siap semuanya...tengahari tu kitorang check out dari Jelutong, then terus pi Kedah..kat Kedah kitorang tak pi byk umah pun..sebab niat di hati memang nk pi ziarah Tok kat umah Pak Teh....akhirnyer tertunai gak niat nk beraya dengan Tok..Tok pun nampak ceria, nampak sihat dari sebelum ni...tapi tak sempat nk mintak resipi ketupat palas Tok yang sedap tu....

sempat bergambar dgn Tok...yang tak best tu Tok leh cakap "lepas ni tak tahu dapat tak lagi bergambar" =(

Dari umah Pak Teh, kami semua singgah umah Mak Tam....Mak Tam jamu kami semua dengan Mee Goreng...sedapp...kebetulan la kami semua memg kelaparan tak lunch lagi time tu..Jam masa tu dh pukul 4ptg...mau tak macam org tak penah jumpa makanan..terkam macam apa..haahahhaha...So...dari umah Mak Tam, kami semua menghala ke Pekan Rabu...sajer cari ikan pekasam, dodol...dari Pekan Rabu, singgah kat Masjid Zahir....wat solat Jamaq siap2 asar & zohor...salin baju, then terus gerak balik Kajang....sampai Kajang pukul 2.30pagi..memang 24 hours driving...!!

Apa2 pun cheq happy sebab akhirnyer cuti raya cheq yg panjang dipenuhi dengan macam2 aktiviti.....

###

Jemput layan gambar..

pose gedik2 dpn umah pak teh


ni la dia Masjid Zahir...


1 comment: