Monday, April 29, 2013

Perginya seorang pemimpin yg HEBAT ~ Al-Fatihah

Assalamualaikum...

Mungkin ramai yg dh ketahui berita mengenai kematian Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Perkastaman/CDN), Dato' Hj. Shaharudin Ibrahim. Arwah yg lebih mesra dengan panggil Dato' S telah ditembak sebanyak 3 das tembakan...ada yg kata kena di tengkuk, bahagian bibir & pipi...ada pulak yg kata peluru tembus dekat kepala...apa pun org kata, semuanya telah pun berlaku, dan begitu lah ketentuan Allah swt...Arwah meninggal pada pagi Jumaat, semasa dalam perjalanan ke pejabat...Siapakah dalang disebalik kes bunuh ini, biarlah pihak PDRM yg menjalankan tugas mereka...Namun, sudah pasti org yg menjadi dalang ni adalah org yg tidak senang dgn sikap tegas & integriti yg ditunjukkan Dato'. Tambahan pula, sejak 2 menjak ni byk sangat kes penyeludupan dadah yg berjaya dibanteras oleh pihak JKDM. Yes, arwah seorang pegawai kanan tertinggi kastam yang betul2 "bekerja"...Oleh sebab itu, ramai dalang sindiket penyeludupan yg tidak senang dgn sikap arwah yg betul2 "bekerja" demi bangsa, negara & Agama...

Berita tergempar pada pagi Jumaat itu telah mengejutkan seluruh warga kerja JKDM...selama ni, dh berlaku beberapa kes kematian kakitangan JKDM yg berkait rapat dkt kes2 penyeludupan, namun semuanya hanya dipandang sebelah mata..Namun, apa yg terjadi pada pagi Jumaat tersebut amat mengejutkan seluruh warga JKDM bila pegawai kanan tertinggi dalam JKDM dibunuh..!! sungguh macam dalam filem/drama..tak sangka perkara macam ni terjadi di Malaysia...Kejadian ni membuktikan yg sememangnya gangster seperti dlm filem2 yg slalu kita tengok sebelum ni, benar2 wujud di Malaysia...dan inilah buktinya..!!!!!

Semoga, pihak PDRM dapat mencari siapa dalang disebalik kejadian ini...Semoga Allah memberi petunjuk kepada pihak PDRM yg terlibat dlm siasatan kes ini..dan semoga kes2 penyeludupan dadah yg berjaya dibanteras oleh JKDM sebelum ini mampu memberi klue & petunjuk buat pihak PDRM untuk mencari dalang kejadian tersebut.

Dengan pemergian arwah, secara kasarnya memang sukar untuk mencari pengganti yg sesuai bagi menggantikan post arwah...Siapakah yg sebegitu layak utk memegang jawatan Timbalan Ketua Pengarah Kastam (perkastaman/cdn) yang merupakan nadi utama dalam JKDM ? Siapa yg sebetul2nya "bekerja" seperti arwah ? Yang pasti, walau siapa pun yg akan menggantikan tempat arwah, org itu pastinya akan terkesan dgn apa yg telah berlaku..dan sedikit sebanyak akan mengganggu org itu dalam menjalankan tugasnya secara berintegriti...

Secara peribadi, cheq memang tak kenal rapat dgn arwah & cheq pernah jumpa dia sekali jerk..Namun, bila mendengar warga kerja JKDM bercerita, barulah banyak kebaikan, budi pekerti arwah yg slama ni cheq tak tahu jadi tahu...arwah kelihatan tegas, garang muka nya tapi sangat mengambil berat pekerja-pekerja di bawahnya...semoga setiap kebaikan yg dilakukan oleh arwah sepanjang hayatnya di dunia ini dibalas dengan Syurga oleh Allah swt...semoga Allah ampunkan dosa-dosa arwah & tempatkan arwah di kalangan orang-orang yang soleh...amin....

perjalanan terakhir wira negara

Al-Fatihah....Dato' Hj. Shaharudin dalam kenangan....


_______________________________________
cheq tak kerja hari ni...hanya terbaring di rumah...kenapalah cik senggugut ni nk dtg pada hari Isnin..???


Monday, April 22, 2013

PUTING BELIUNG...!!!!

PUTING BELIUNG YANG BOLEH MENYEBABKAN....


AMUKAN AZAZIL...!!!!!!!!




nantikan update berkaitannyer..........yeeeeehaaaaaaaaa... =)

Saturday, April 20, 2013

Lunch gathering with beloved friends...

Assalamualaikum..

selamat berweekend utk uols semua..kalo weekend lepas cheq hanya duk lepak kat umah jer, tapi untuk weekend ni, byk aktiviti yang telah dirancang..sampai ke hari ahad malam aktivitinya...oh busy like a menteri..puiiii..

well, sebenarnye cheq nk kongsi cerita lunch semalam...setelah sekian lama cheq tak jumpa sufia, so semalam kitorang sempat lunch together-gether...memula ingat cheq x dpt nk join, sebab nyer pukul 3pm cheq ade latihan kat opis..tapi kengkawan cheq yang tersayang telah bersetuju utk ke Jusco Bukit Tinggi time lunch tu..of course la cheq 100% setuju...mana taknyer, perjalanan cheq dari opis ke jusco just amik masa 15 minit je..cuma perjalanan balik dari jusco ke opis makan masa skit..tahu je la traffic light kat jalan klang-banting tu brape lame nk tunggu..dgn 4 traffic light dlm pulau indah yg cheq kena tempuh...ape2 pun skill drifter yang cheq ada x pernah cheq sia2kan..macam semalam, supaya tak kena menunggu lame kat traffic light jalan klang-banting tu, cheq dgn slambernyer memotong Q..hihihi,....kebetulan time tu traffic light baru hijau...lain la kalo kete sume tengah benti, cheq dgn takde perasaannyer menyuakan kete cheq kat depan kete org lain..mau la kena hon kan...

ok dah dah..cukup mengarut...balik kepada topik asal..sampai je kat Jusco, kitorang pun nk gerak cari Secret Recipe..kononnyer perut diva Ain nk makan kek & minum air jerkkkk..ada ke time lunch makan kek..kalo tea time sesuai la jugak..hahaha..ampun ler Ain, cheq menganjing ko dlm ni.. =P

On the way nk ke secret recipe kononnyer, ntah sape la yg leh stop dpn kedai Vivo..pi tengok menu kat depan kedai tu..K.lin pun memainkan peranan dgn menggunakan kuasa vito yg ade dia pun memutuskan kitorang semua makan kat Restoran Windmill (depan restoran Vivo)..katanyer, dari kita berjalan, baik duduk makan & bersembang...oh yes, u r right k.lin...puas jugak bercerita dgn gelak yg tak ingat dunia...Ain la...ape ko ingat ko dh tempah satu restoran tu untuk kita punye lunch gathering ker? hahahha...malu cheq tau.. =P

Macam2 story morry kitorang sembangkan...at the end of the session, mintak bill & masing2 kuarkan duit untuk bayar bil masing2..bak kate k.lin, makan sama2 bayar sendiri2...macam biasa la kan, tugas mengira duit telah di subcon kepada cheq...lepas byr tu, si Peja leh plak bgi arahan kt cheq yg mmbuatkan cheq blur kejap...hilang terus ilmu matematik yang cheq ade selama ni...aduhai...Peja oh Peja..

Di sini la kami mengenyangkan perut..

set Lemon Chicken Chop...comes with soup of the day, dessert yg membuatkan Ain buat muka & ice lemon tea..

kedatangan cheq yg tidak sedari oleh mereka berlima kecuali K.lin..hahahhaah..

Gambar Mas edit habis muka nmpak blur..hidung pun nampak mcm takde batang..hahaha

Jam pun dh menunjukkan pukul 2.20pm..cheq perlu sampai opis sebelum pukul 3..sebab pkul 3 ade latihan...sebelum balik sempat menapau Chatime & roti dari Lavender...hihi..Tq korang sebab akhirnya telah buat keputusan yg bijak untuk ke Bukit Tinggi...xpayah la cheq nk drive jauh2 kan...hihihi...yela...nanti berlumba plak cheq dgn lori2 besar yg ke pulau indah disebabkan nk kejar pukul 3 tu...

Hope next time leh gather macam ni lagi... =)

HAPPY BER WEEKEND...

Thursday, April 18, 2013

LANGGAR ~ ganas ganas ganas

Assalamualaikum..

apa yg ganas ni..? hehehe..ni nk kasi tahu la ni...malam semalam lepas maghrib, cheq pi tengok movie kat Alamanda...balik2 Alamanda kan..habis tu yg dekat..plus tiket GSC on wednesday lagi murah compare dgn TGV...bukan kedekut tapi kalo kita leh dpt sesuatu benda yg sama & lebih selesa dgn harga yg lebih murah, why not kan..? tu la nama nye orang kewangan..hahaha...

ok, berbalik kepada cite asal entry ni...movie LANGGAR ni merupakan filem pertama karya Syed Hussein Syed Mustafa..korang kenal tak sapa dia ni..? Ala, Sein Ruffedge..mamat yg hensem2 tu...apa yg best nyer dengan filem ni..? korang tengok la sendiri..cheq hanya bleh cite secara kasar jerk..


Movie LANGGAR ni agak ganas jugak la..sebab tu filem ni dikategorikan sebagai 18PL...kalo tengok, byk aksi2 nye yg melibatkan kumpulan2 gangster...tahap gangster yg macam mane..? haaaa...korang tengok ar sendiri...geli ok tengok pelakon tu menggeletik sebab telinga dia kena cucuk dgn screwdriver...euwww...real ok...aksi-aksi lain banyak la adegan2 berlawan & bunuh org pakai pedang...skali tengok pelakon2 nyer bergaduh dgn parang, dh macam dkat indon or india jer..oiii..takut ok..!!!

Secara ringkas nyer, cite LANGGAR ni melibatkan Adi Putra yang memegang watak sebagai Nizam menuntut bela atas kematian isteri & anaknya yg dalam kandungan..memula tu Adi Putra ni MEROYAN gak la bila bini & anak dia mati..lepas 2 tahun semangat dia dtg, dia bangkit utk tuntut bela atas kematian org yg tersyg...di awal kebangkitannye, dia tersalah serang Lokman (orang Mail Parking) sebab dia ingatkan Lokman yg tembak bini & anaknyer..lepas dia dh serang Lokman, terlintas dlm fikirannya yg of course la Lokman & the gang akan dtg balas balik...So, Bell Ngasri (kawan Adi Putra) ni perkenalkan Adi Putra dgn Loy...kira bila masuk kumpulan gangster ni kalo jadi ape2 ade la perlindungan la kan..dh memang konsepnyer macam tu..lepas dh diuji, Loy bawak Adi Putra jumpa bos..so bermula dari pertemuan Adi Putra dgn bos si Loy, Adi Putra pun dpt petunjuk sape org2 yg terlibat bunuh bini & anak dia...semuanya bersangkut paut...kesempatan yg ada, Adi Putra gunakan utk melaga2 kumpulan2 gangster ni..sebabnyer ketua2 kumpulan gangster ni la terlibat bunuh bini & anaknyer..so nak tahu dgn lebih lanjut..? macam cheq cakap tadi, PI TENGOK SENDIRI..!

Walaupun cite ni sarat dengan adegan2 yg ganas, tapi tetap diselitkan dgn dialog2 yg lawak...lagi2 kalo Bell Ngasri ada kan..memang lawak la...so..lekas2 luang kan masa berkunjung ke panggung wayang yang berhampiran..sementara cite masih hangat di pasaran...!


SOKONG LAH FILEM KITA..!
JANGAN BELI YANG CETAK ROMPAK..!
JANGAN DOWDLOAD FREE DARI INTERNET..!


oh..tersipu2 malu cheq bila ramai yg puji cheq comey & kelihatan ceria hari ni... chillllll

Tuesday, April 16, 2013

SHIN CHAN yang comeyyyyy...!!

Assalamualaikum..


COMEY kann..?? panas punye psl, celah2 tu dia tido..

makin besar shin chan...matanya dh leh bukak semalam..haii...ni la keje cheq hari...lagi2 sejak kewujudan si kecil ni...setiap ptg, sampai jer umah, cheq akan melawat shin chan dgn minnie..abah tak lepas kan minnie..sebabnyer anak minnie sekor jer, risau kena makan or hilang kalo pintu sangkar tu dibiar buka..kalo tutup mcm mane minnie nk masuk nyusu kan anak dia kan..so abah decide kurung minnie dgn anak dia..

tapi semalam sangat kesian kat minnie...semalam cuaca mmg panas..cheq sampai umah, tengok kat dlm sangkar, shin chan takde..cheq angkat towel n karpet kat dlm sangkar tu, tengok2 shin chan ada bawah karpet..adoii..kalo baby berada dlm keadaan mcm tu lame2 pun bleh lemas..cuak cheq di buatnye..lepas betulkan semua, cheq tengok abah tak letak air dlm sangkar..lagi skali kesian kat minnie..abah kate minni duk terbalikkan karpet sampai air pun tumpah..lepas cheq letak air dlm sangkar tu, minnie minum dgn laju nyer..sampai kering..cheq tambah lagi..minnie minum lagi..kesian kat dia..haus..dh la panas kat luar n dia takleh kuar dari sangkar utk berteduh bawah kete ke kan...

lepas tu adik cheq kuar...nk tengok dorang...tetibe time ni minnie menganga & jelirkan lidah dia..mcm slalu anjing buat tu..adik kate minnie panas..adik lepas kan minnie & sepantas kilat minnie lari masuk dlm umah cheq..puas cheq cari tak jumpa..dlm blik semua takde..sekali dgr bunyi loceng yg minnie pakai tu..elok jer dia jalan kuar dari blik..padahal cheq dh tengok dlm blik tu, takde pun dia....minnie minnie..

then, adik letak minnie dlam sangkar balik..suh nyusukan anak dia..tetibe minnie mengamuk..mcm nk gaduh...semuanya gara2 panas..then mak suh lepas kan die..biar dia berteduh kejap...kesian kat minnie...

sejak Shin Chan ade, cheq kerap buat spotcheck kat sangkar dorang..sebab risau Simba terpijak Shin Chan..yela..Simba berkongsi sangkar dgn Minnie....kdg2 tu bila Simba duduk mesti bontot simba akan himpit kepala shin chan...cian shin chan..

Cepatla besar Shin Chan..leh lari bila Simba nk duduk atas awak..!!!


#adoii...dengan kucing pun cheq bleh feeling-feeling kan...hihihi

I love you....

Assalamualaikum....

eh...salah attach gambar...kontroversi sangat gambar ni....

ni la gambar yang sebenarnyer...well, sejak dua menjak ni traffic busy betul..lagi2 traffic from Petaling Jaya...siapa erk gerangan tuan empunya badan itu...contoh macam tengah malam tadi around pukul 1-2am...cheq dh lena diulit mimpi time tu punnn....well, if u like my blog, i don't mind if u want to visit it everyday ke, everytime ke, every second ke...sebabnyer..??? kamu yang punye komputer, kamu yang punye line internet, kamu yang punye TAB..!! =P

So, feel free la erk baca entry yang cheq update...cari la sampai jumpa entry yang dicari itu.. =)


And....the SUPER STALKER AWARD goes to..........

YOU...!!!!
I LOVE U MY STALKER.!

Monday, April 15, 2013

Cuti tanpa rekod buat kakitangan awam untuk mengundi...

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) diminta supaya menimbang memberi cuti tanpa rekod pada 5 dan 6 Mei ini kepada penjawat awam yang ingin balik ke kampung untuk mengundi pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti. Presiden CUEPACS, Datuk Omar Osman berkata, pemberian cuti itu penting untuk menggalakkan lebih ramai penjawat awam terutama yang bekerja di bandar pulang ke kampung atau kawasan mengundi bagi menunaikan tanggungjawab mereka.

"Walaupun hari mengundi pada 5 Mei adalah Ahad tetapi ada beberapa negeri yang merupakan hari bekerja pada hari tersebut. 6 Mei jatuh pada hari Isnin. CUEPACS minta agar penjawat awam diberi cuti supaya mereka tidak terburu-buru untuk balik ke tempat kerja terutama bagi yang bekerja mengikut syif", katanya selepas mempengerusikan mesyuarat khas Majlis Kongres CUEPACS di sini semalam. Menurut beliau, jika penjawat awam itu bekerja di Kuala Lumpur dan mengundi di Kelantan, mungkin ia akan menimbulkan kesusahan atau mungkin ada yang terpaksa ambil cuti sendiri.


Assalamualaikum...

Cadangan yang baik dari CUEPACS untuk semua penjawat awam...tapi, kan senang isytihar je cuti umum..hihihi...boleh la cheq yg tak daftar mengundi ni berehat di rumah.. =)
 

Saturday, April 13, 2013

Minnie Yang Istimewa...

Assalamualaikum...

Happy ber weekend untuk korang semua...sape tengok cite hindustan tadi..?? Wahhh...sedey ok...mengalir air mata cheq berjurai2...dah menangis leh plak gelak..sebab nyer bukan cheq sorg yg nangis, member cheq yg ade kt umah ni pun turut menangis...betapa sentimental nyer jiwa kami...

Ok...berbalik kepada topik entry ni...sape MINNIE yang dimaksudkan tu..? Hehehe..tu  la kucing cheq kat umah ni..badannyer tak besar..kalo tengok macam masih remaja n tak ckup umur...tapi adik cheq si Dr. Vet tu kata minnie dh ckup umur cuma badan die memang  kecik...

Nak dijadikan cite, satu hari tu adik cheq baru balik keje...die pun dukung  la Minnie...tengah duk belek2, skali adik cakap Minnie  pregnant..!!! Lagi beberapa mggu je die akan beranak...seriously kitorang semua  xsedar Minnie ni  pregnant...sebab perut nyer tak  memboyot mcm  kucing2  lain...adik pun tekan2 perut Minnie, nak  kira berapa ekor anak yg bakal dilahirkan...dgn penuh yakin adik kata 4ekor...n adik ckp ngan abah suh ready  tempat...kotak ke...sebab bebile je Minnie akan beranak..

Hari terus berlalu, minggu  pun turut berlalu..perut Minnie mcm tu jugak...x memboyot...nak jadikan cite semalam.cheq balik keje saje cheq singgah  kat sangkar Minnie..dh lame kot cheq tak main dgn Minnie...skali cheq tengok ade sekor anak  kucing tido blakang Simba...Simba ni kucing jantan, berkongsi sangkar dgn Minnie...tapi Simba langsung  tak mengawan dgn Minnie..ibarat mcm abang jaga adik..n Yes, Simba sangat baik...die x kaco  langsung anak Minnie..malah trut sama protect si kecil tu..yela...selalu  kan org ckp kucing jantan makan anak kucing...jadi kucing mana yg telah mengawan dgn Minnie..? Sape lagi..kucing makcik Saadah la...jiran selang beberapa umah dari umah cheq merangkap  kawan masjid mak jugak...

So, cheq pun masuk umah n terus tnya adik cheq..Minnie dh beranak ke..adik cheq ckp dah..hari Isnin lgi dh beranak...n adik  pun heran anak die sekor je...takut gak kot Minnie beranak byk ekor tapi yg lelain dh kena makan ke kan...tapi bila adik fikir balik, logik jugak sekor je anak  Minnie...sebab perut Minnie  langsung tak besar masa pregnant tu...

Tengahari tadi kecoh jap umah...bila abah cheq tengok Minnie duk belek2 towel dlm sangkar dia...cari anak dia...anak Minnie hilang..!!!!kalut jugak mak, abah n cheq cari...rupa2nya anak Minnie terkeluar dari sangkar tu..sebab lubang sangkar tu besar..of course la anak Minnie yg kecik tu leh tembus...cheq pun jenguk bawah sangkar tu..memang anak Minnie ade bawah tu..mak n abah angkat sangkar tu pelan2...Minnie  terus x duk diam bila dgr suara anak die merengek...cheq tarik anak nyer kuar...dari dalam sangkar Minnie keluarkan tangan die nk tarik anak dia...betapa kuatnye kasih seorang ibu walaupun Minnie adalah haiwan...sobs sobs sobs...sedih plak....

ni Kiki..si keding...sejak adik bawak lik umah, Simba slalu bergusti dengan Kiki ni..

Gambar atas ni la Minnie n anak tunggalnye..adik kata kena jaga elok2..sebab Minnie sgt istimewa..beranak sekor je..biasa kucing akan beranak lebih dari sekor....memula adik bagi nama Molly...sekali belek punye belek adik  kata anak Minnie jantan...terus adik kata nama dia Shin Chan...hahaha...xde nama lain ke nak bagi adik oi....blasah jela.....

ni la Simba...Kucing jantan yg baik hati...adik kata Simba tak mandul cume tak pandai mengawan..hahahha

Friday, April 12, 2013

Syukur Alhamdulillah ~ berita gembira lagi

Assalamualaikum...

wahhhh...banyaknyer berita gembira hari ni....berita terbaru, cheq LULUS exam jabatan bulan 2 aritu..syukur Alhamdulillah....

Mood HAPPY BERGANDA-GANDA....!!!!

I'M HAPPY...I'M FEELING GLAD...I GOT SUNSHINE...

Mood HAPPY Berganda..!!!

Assalamualaikum...

Syukur Alhamdulillah...hari Jumaat yang menggembirakan...tambah gembira lagi bila tahu permohonan cheq berjaya..!! yeehaaaaaaa..



Baru kejap tadi cheq call org SPA...dari malam tadi tergerak hati nk call SPA...so tadi dapat gak bercakap dgn CC kat SPA ni...sangat mesra orangnya...walaupun dia tak kenal sapa ditalian tapi layanan dia dh macam cheq ni kawan dia....walaupun hati cheq berdebar nk tahu keputusan tapi cheq masih bleh lagi ketawa dengar lawak CC tu...siapakah gerangan nama org yg dimaksudkan tu biar lah rahsia..

Well, cerita sebenarnya bulan Mac aritu cheq ada anta permohonan ke Unit Personnel & Tatatertib tempat cheq bekerja ni...then x tahu plak cheq yg surat tu dorang kemukakan ke HQ di Putrajaya...so dari HQ surat permohonan cheq tu diforwardkan ke SPA...sebenarnyer kalo tengok pada flow kemana surat tu pegi dulu sebelum sampai ke SPA buat cheq impressed..sebabnyer sangat cepat orang SPA buat keje....mana taknyer, surat dari HQ tu memula sampai ke Bahagian Perkhidmatan SPA....tapi bahagian perkhidmatan mengenalpasti yang permohonan cheq tu bawah tugas Bahagian Pengambilan..so 1 April 2013 permohonan cheq di forwadkan ke bahagian pengambilan..2 April 2013 cheq call & bercakap dengan CC yang mesra tu dari bahagian pengambilan...sempat gak cheq tanya dia bile boleh tahu result..agak2 sampai sebulan or 2 bulan ker? good respond cheq dapat dari CC tu..dia kata "eh, jangan risau...biasa nya kalau bawah saya, takde sampai lama macam tu..tapi apa2 pun bergantung kepada pegawai yang sain surat..cepat ke lambat.."

And hari ni 12 April 2013, cheq try call CC tu lagi...cek punye cek, dia kata permohonan cheq dh lulus & cheq layak terima apa yang cheq pohon..dia kata surat kelulusan dah pos ke HQ beberapa hari yang lepas..SEE...betapa pantas nyer..tak sampai seminggu result dh ada...walaupun nk tunggu surat kelulusan tu sampai ke cheq mungkin makan masa, but atleast keputusan tu yang paling penting kan..

So now, mood HAPPY cheq berganda-ganda..!!! yeeehaaaa...Syukur ya Allah...semuanya datang dari Mu...

*mood holiday semakin mari...lalalalalalala



Pagi yang penuh dengan senyuman =)


Assalamualaikum...

Salam Jumaat utk semua...Permulaan hari yang penuh dengan senyuman...i'm happy... =)
WHY..??

mana taknya..pagi2 dah kena puji....
"awak cantik hari ni"

cheq senyum jela..sambil say thanks pd dia yang memuji...entah kenapa dia reply senyuman cheq dengan ayat ni..
 "awak memang cantik...cuma hari ni lebih cantik...awk tahukan saya suka tengok awak pakai baju kurung.."

waaaaaaa....so sweet.....erm..tapi nk buat mcam mane..cheq skang keje pakai unifom...pakai uniform ni senang..tak payah pening kepala pikir esok nk pakai baju apa...sebenarnye walaupun cheq keje pakai uniform tapi kitorang yang tak berurusan dengan pelanggan ni bleh pakai baju batik on thursday & baju kurung on friday...tapi kalo minggu tu cheq rase malas sangat nk iron baju, cheq pakai la uniform..sangat senang tau pakai uniform ni..xpayah fikir nk match2 tudung..tshirt kat dalam tu pun pakai jela tshirt apa yg korang suka..hehehe..

So hari ni, dh rase lama sangat tak berbaju kurung ke opis..bangun pagi tadi terus decide nk pakai baju kurung..plih mane yg rase berkenan & terus iron...susah jugak sebenarnye nk pilih baju ape nk pakai..sebab tak ingat baju kurung ape yg cheq ada...& almari baju tu pun lama sangat tak dibuka..haha..lawak kan...so skang ni bila nk pegi kenduri kawin org, cheq agak blur jugak la nk pakai baju apa..sebab cheq dh takde baju kurung yang baru...kesian kesian kesian...

erm...untuk kamu yang suka tengok cheq pakai baju kurung, tunggu la time raya nanti ek..ada la baju kurung baru nk dipakai nyer..hahaha..okla....jom mula bekerja pd hari terakhir bekerja untuk minggu ni...esok sudah bleh berweekend....zassssss

 
kebetulan brooch di bahu tu sama warna dgn brooch goyang2 tu...dh hampir setahun brooch kat bahu tu tapi baru hari ni tergerak hati nak pakai...tu bukan brooch beli kt downtown tau..tu korea mari.. =P

PEACE NO WAR...!!!!!

Thursday, April 11, 2013

Hari bahagia PEJA & FAHED

Assalamualaikum...

seperti yang dijanjikan sebelum ni, entry kali ni cheq nk share some of the pictures yang kitorang snap masa majlis malam berinai & hari langsung Peja & Fahed...dah nama nyer BFF kan, thats why la malam berinai pun kami semua wajib ada...

Sabtu malam tu lepas maghrib, kitorang pakat2 bersiap untuk ke rumah Peja..Impian Morib Hotel dengan umah Peja bukan jauh pun..seminit je kot kalau naik kete..hahahha..dalam pukul 8.15pm macam tu kitorang gerak ke umah Peja dari hotel..konvoi 2 bijik kete....masa sampai tu yang ada of course la sedara mara & family Peja dekat khemah..tengah makan..sebab kitorang dtg awal sangat kan..sementara org tak ramai ni, & before majlis start, kitorang amik peluang untuk bergambar dengan Peja..memang rumah Peja tu kitorang buat macam umah sendiri sebab nya takde org dalam umah..hehehe..itu la kelebihannya bila pelamin buat dekat luar rumah...takde la org melepak je kat dlm umah..adik cheq kawin nanti pun buat pelamin kat luar umah..sebab kata mak, biar dalam umah tak sesak & sedara mara leh berehat....

Dh puas bergambar, setelah diarahkan oleh Peja, kitorang pun kluar pi makan..Makanannyer? memang banyak..Malam tu cheq pilih char kuey teow & meratah lauk pauk yg ada...memang rosak la diet cheq malam tu..Lepas dh kenyang, kitorang lepak dulu kat atas umah sementara tunggu pengantin laki sampai..Alhamdulillah, semuanya berjalan dgn lancar, perut kami pun dh kenyang, dah puas bergambar, so kitorang decide utk balik hotel...

Keesokkan pagi nya, dalam kul 8.30am kitorang semua dh bersiap untuk sarapan dekat cafe hotel tu..makanan bleh tahan..cumenyer takde cereal..mungkin kehabisan stok kot..Again, rosak diet cheq..!!! pepagi dh makan berat..so, solution utk mencepatkan pembakaran lemak yang dh masuk dlm badan cheq, kitorang semua bergegas balik ke blik, salin baju & SWIMMING..!!!! pukul 11am baru kitorang kuar dari pool tu..kesannyer, kulit kami semua terbakar.!! hahaha...

habis swimming, cepat2 mandi, bersiap & check out..kitorang perlu segera ke rumah Peja..sebab majlis Reena pun berlangsung pd hari yg sama..sampai je kat umah Peja, kami pakat2 bergambar, lepak kejap then terus turun makan...tak lama lepas tu pengantin laki pun sampai..so sempat la kitorang tengok Peja & Fahed bersanding..cumanya, kitorang tak sempat nk bergambar bersama kat pelamin masa hari langsung tu..sebab kami semua perlu bergerak ke Teluk Panglima Garang...apa2 pun thanks a lot Peja, sebab menyediakan tempat penginapan yg best utk kitorang..& terima kasih atas makanan yang sedap2...we all have so much fun on your wedding day!!

Antara gambar yang sempat di snap....

masa malam berinai...Nia yg comel..seronok tengok gelagat Nia

Hari Langsung

dengan Mastura
 
Kolin & her daughter
 
the hot chicks...!
 
Peja, tu ke Fajar nyer?
 
at Reena's wedding ceremony
 
Peja yang berseri-seri
 
va va voom girls...
 
 
masa malam berinai
 
 
mas lalok...hahaha
 
ain jurugambarnya.. 

nak jugak bergambar dgn bunga Peja... =P

 

Wednesday, April 10, 2013

Beri Peluang Pada Mereka !!

Assalamualaikum...

Macam biasa, setiap pagi sampai opis cheq akan pi bancuh air kat pantry & minum kat bilik cheq sambil layari internet...baca emel, baca berita and baca ape yang boleh dibaca...pagi ni terbaca sesuatu dari satu page....erm, nk kate menarik takde la menarik sangat cerita tu, tapi sambil membaca, macam2 terlintas dalam perkara ni...

"adakah pihak yang satu lagi telah diberi peluang untuk membela diri..?"

"kenapa mendengar cerita dari sebelah pihak sahaja..?"

"adilkah mendengar dari sebelah pihak sahaja kerana kamu rapat dengan dia..?"

"percayakah kamu 100% pada cerita yang didengari dari sebelah pihak sahaja..?"

"do u really think pihak yang lagi satu itu betul2 bersalah selepas mendengar semua cerita dari orang yg rapat dengan kamu..?"

DANNNNN....soalan yang paling penting skali terlintas di fikiran cheq..

"adakah kamu betul-betul mengenali orang yg rapat dengan kamu itu...???"

 itulah antara soalan2 yang bermain di fikiran cheq selepas terbaca satu cerita di internet pagi ni...Entahla...bila kita rapat dengan seseorang, apa sahaja yang diceritakan oleh org itu kita memang mudah untuk percaya..yela...katanya dh kenal hati budi...betul ker dh kenal hati budi...???? tapi adil ker untuk pihak yang lagi satu tu..? kita pun dengar cerita yang buruk tentang pihak lagi satu tu pun dari org yg rapat dengan kita...bukannyer kita yang lalui sendiri kan..? masa kita dengar cerita dari org yang rapat dengan kita tu, langsung tak terlintas ke dihati kita org yang bercerita tu pun turut mempunyai hati yang busuk..???? turut mempunyai mulut yang jahat..??? Kenapa cheq cakap macam tu...?? yela...dh dia bercerita macam2 sampai kita boleh benci dgn pihak yg lagi satu tu...tak jahat ke macam tu..?

well, sape lah cheq untuk menilai semua itu...cheq dh penah lalui nyer..cheq tahu ape rasenyer....tapi beza dgn cheq, cheq takdela plak nk pegi bercerita & petik nama sorang2..kata si polan ni tak suka cheq..yang si polan ni jeles dgn cheq...si polan tu cakap cheq itu ini, takde plak rasanyer...and cheq tahu ramai sgt yang mengata cheq & byk sangat cerita yg buruk pasal cheq...

apa2 pun, u as a "good" listener, kenapa tak panggil pihak yang lagi satu untuk membela diri...? kenapa hanya lebihkan perhatian kepada org yg kamu rapat jer...? erm...tepuk dada, tanya la hati....well, i'm not jealous...just curious why u act like that....

sekian, TQ

gambar hiasan
gambar Abg Google yang bagi

Tuesday, April 09, 2013

Berlibur sempena Peja's Wedding

Assalamualaikum...

Selamat Pengantin Baru Peja & Fahed.!

Malam berinai - 6/4/2013

kalo tengok gambar kat atas, mesti terdetik dlm hati, waaaa...rajinnyer cheq..pi malam berinai jauh2 kat morib tu...hihihi...Mau tak rajin...kalo siap bermalam lagi kat morib tu..hahaha...well, sempena peja's wedding ni, kami geng2 hot chicks dh plan untuk bermalam di Morib..so tempat penginapan yang dh ditetapkan oleh Peja dekat Impian Morib Hotel...

 
view dari blik cheq..

Geng2 yang lain, pagi2 Sabtu tu dh bergerak ke tempat yg telah disediakan...coz ada task yang perlu diselesaikan..& cheq plak time tu masih lagi syiok beradu dekat umah cheq..hehehe..Sorry Guys tak join time tu..!! Nak dijadikan cerita dalam pukul 2.30pm baru cheq sampai kat impian morib ni..time ni dorang semua takde..pi masjid tengok Peja nikah..& once again, sorry Peja saya tak tengok awak menikah... =P

tengah syiok golek2 atas katil, tetibe pintu blik cheq bergegar...sapa lagi yang punya angkara...si mastura ajam ler...balik2 jer terus ajak mandi pool..time tu tak silap cheq pukul 4pm kot..amboi..panas kot nak mandi skang..tapi geram punye pasal tengok pool yg cantik tu, cheq pun tak nk buang masa...ini la time utk polish skill renang cheq yg dituntut masa dekat AKMAL dulu..well...walau pun tak hebat mana, tapi mampu kot berenang dari hujung kolam ke hujung kolam yang sane...cumanya tahap kedalaman kolam tu masih boleh dicecah oleh kaki cheq...haha...Ain duk tenggelam timbul pun akhirnya pandai berenang skit...boleh la kan...nanti lama2 boleh gilap lagi skill tu.....Ohhhh...nk swim lagi....!!!!
 
Belum puas berenang, tetiba hujan pun turun..memula tu renyai2 kitorang layan kan je...bila dh makin lebat, kitorang decide utk naik..takpela...byk lagi masa..esok pagi tu pun sempat lagi kalo nk berenang...And yes, we did it again..! lepas jer breakfast pagi ahad tu, balik blik cepat2 salin baju & terus terjun pool...yang paling best nye bilik cheq betul2 depan pool tu...then tingkap bilik tu punye panjang..so bila dibuka tingkap tu, memang sah2 la bleh panjat keluar kan...so pedulik apekan, selagi takde org hotel tegur, cheq pun panjat tingkap utk ke pool...hihihi...

Disebabkan petang Sabtu tu hujan lebat, lepas mandi pool kitorang hanya berehat kat bilik & ready utk pergi Majlis Malam Berinai Peja....sementara nk tunggu malam tu, sempat gak la cheq order Seafood Tomyam kat cafe hotel ni...serve sampai kat bilik ok...Price..? sangat berpatutan...RM8 including tax & service charge..mangkuk tomyam nyer besar, banyak giler udang..then ader sotong..plus ade nasi jugak..perut lapar kot lepas berenang..lagi2 time hujan....walaupun Peja kata makanan kat cafe tu tak sedap, tapi bagi cheq tomyam tu not bad..licin ok...bak kata k.lin, mesti dah tukar chef...tu yg sedap..hahahha...

Okla korang, kita sambung cite kat next entry nanti erk...cheq nk share gambar kitorang masa pi wedding peja..la ni cheq nk sambung buat keje..oh banyaknyer baucar bayaran nak diperakukan.....(x_x)

 
ni la rupa bilik cheq...

Di sinila tempat kami bermalam...

#kalo sufia & k.milah ader, mesti lagi meriah...

Monday, April 08, 2013

Selamat Ulangtahun Kelahiran MAK...

Assalamualaikum...

Hari ni merupakan ulang tahun kelahiran mak cheq..yang ke-59 tahun...So malam tadi kitorang wat advance celebration utk mak...abg cheq pi tapau nasi arab kat Cyberjaya untuk kitorang sekeluarga makan kat umah...adik cheq plak on the way balik dari kursus kawin, dia singgah beli kek untuk suprise mak...asalnyer perancangan last minute abg long nk kitorang semua pi senawang..makan nasi arab kat sane..tapi memandang kan kitorang ramai yang tak available, & hanya ader kat umah sebelah petang jer, so abg long decide kita makan kat umah ajerk...adil untuk semua...hihihi

macam biasa la, Dina, anak abg long akan ditugaskan utk bawak kek masuk dalam..tapi yg jadik lawak nyer, beriya Dina bawak kek yg berat ni masuk nk bagi kat mak cheq, time tu jugak mak bleh plak naik tangga nk pi atas panggil adik laki cheq..terus kak ngah cheq cakap "mak, nk gi mana tu..? tiup lilin dulu.."...spontan mak cheq jawab "ala...mak tak pakai tudung ni..."...hahaha...cheq dh agak dh mak akan keluarkan statement tu, sebab mak tahu kalo kitorang amik gambar mesti nk upload FB...hihihi...


Untuk Mak,

Selamat Ulangtahun kelahiran yang ke-59...
Semoga Allah panjangkan usia mak..
Semoga Allah kurniakan kesihatan yang sempurna buat mak...
Semoga Allah murahkan rezeki mak...
Semoga Allah kurniakan kebahagian buat mak bersama-sama abah, anak2 & cucu2 mak yang tercinta...
Dan semoga Allah mengurniakan segala yang baik buat mak...
Kak Cik mohon ampun dari hujung rambut sampai ler ke hujung kaki sebab kak cik tak dapat tunaikan semua yang mak inginkan sepanjang 59 tahun ini..terutamanya bab kawin....tetttttttttt......(bukan kak cik tak nak kawin mak, tapi takde jodoh lagi & hati ni belum terbuka lagi untuk fikirkan semua tu...sobs sobs sobs)...apa2 pun


HAPPY BIRTHDAY TO MY MUM...!!!!!

Friday, April 05, 2013

Topik HOTCHAT yang melucukan....

Assalamualaikum...

hohoho...salam jumaat untuk semua..hari ni cheq nyaris2 lambat..mana taknyer, terjaga pukul 6.08am...tuler, alarm dh bunyi tapi tangan ni bukan tekan snooze tapi, stop...nasib tersedar jugak..kalo sedar2 hari dh cerah macam mane? dah ler keje jauh oiiii.....

back to the topic...macam biasa tiap2 pagi on the way gi keje, cheq memang slalu dengar Hotfm..sebab pagi2 Hotfm sangat tak membosankan dengan telatah Fafau, Faizal & AG...so topik Hotchat pagi ni memang lawak...sempena dengan ABPBH yang akan berlangsung hari ahad ni...

#Hotchat: kalau anda anugerah sendiri, anugerah apa yang nak cipta. kepada siapa anda nak bagi? kenapa?

camtula bunyi topik hotchat pagi ni...ape yang lawak nyer, ade sorang caller ni, anugerah yang dia nk cipta berbunyi Anugerah KEPUAKAAN...hahaha..memang gelak sakan la Fafau bila dengar nama anugerah tu...sampai tak sanggup dia nk sebut...at the end of conversation, caller tu pun kata, Anugerah Wanita Puaka jatuh kepada tettttttttttt....geli hati cheq dengar depa ketawa...kalo ade peluang, cheq pun nk sangat call..nak bagi Anugerah Drama Queen Murahan...opssss....huda huda...insaf sikit..hari Jumaat ni...tak elok ngata orang..kang kalo orang mengata kau baru tahu nk marah, nak sentap, kann....ehhh...macam pernah ku lihat ayat ni...tapi di mana ya...atau ianya sekadar dejavu or mimpi buruk yg dtang dalam tido cheq....kuikuikuikuikui...

Tapi seriously, topik hotchat pagi ni memang lawak & boleh MENYENTAPKAN bagi orang2 yang kuat sentap...hahhaha...okla...jom buat kerja..banyak OT & claim nk diluluskan ni.....ohoiiiiiii hoiii..

jangan lupa ABPBH ahad ni....& ahad ni jugak family cheq nak buat suprise besday celebration untuk mak cheq...birthday mak cheq 8 April ni...


Wednesday, April 03, 2013

Manusia bermuka dua...

Assalamualaikum...

Bila manusia bermuka dua...oh parah parah...bermuka dua bukan nyer orang tu ader dua muka...tapi manusia yang berpura-pura, ala2 DRAMA KING @ QUEEN gitu....ingat bagus leh menang award kat ABPBH ker...?? (oh..jangan lupa ABPBH hari ahad ni..) 

So, talking about manusia yang bermuka dua ni, for sure korang yang membaca entry cheq ni pernah alami kan...malah dalam hidup cheq selama 28 tahun ni pun, dah ramai yang cheq jumpa...pegi mana2 ader jerk...kalo yang jenis tunjuk kat kita terang2 yang dia tak suka kita, itu cheq bleh terima lagi..kiranya org tu berlaku jujurla kan...dia tak suka, dia tunjuk yang dia tak suke...

tapi beza pulak ader manusia yang, entah tak tahu la dia suka kita ker atau dia berpura2 suka kita ke...ye la kan...depan kita alahai, baiknyer...bersembang bersama, bergosip bersama, gelak ketawa bersama (dah macam lagu TEMAN PENGGANTI plak)..tapi blakang kita...oooo mak ai....habisnyer dia pergi jaja cite yang tak betul pasal kita...lagi2 apa yang dia duk bergosip dgn kita slame ni, dia pergi cite nyer kat org lain...then siap dia tambah segala macam perencah, penambah perasa, ajinomoto, pak aji, mak aji dan segala macam aji untuk menyedapkan cite nyer...waduhhh...dh macam skrip drama murahan plak...panas panas panas..lagi panas tu, bila yang berkelakuan begitu bukan jer dari kaum hawa, malah kaum LELAKI pun turut sama hebat dalam reka2 cerita yang tak betul ni...hello, engkau nak jadi film director ke bang..???? bikin malu saja bile orang lelaki bermulut longkang...euewwwww...

 gambar sekadar hiasan..

so, nasihat cheq, korang hati2 la dengan orang yang berada di sekeliling korang...cheq tak kata semua orang yang ader kat sekeliling kita ni jahat...tapi, sebagai langkah berjaga2 kan...kalo kawan baik sekalipun bila dh bergaduh pun leh buruk2kan kita kat org lain, ni kan plak orang yang kita xpenah tegur or just tegur utk tanye hal2 keje je...lagi la tak bleh dipercayai...

apa2 pun nasihat cheq, andai kata kalo korang ni dengar cite yang tak elok tentang seseorang, jangan la bulat2 percaya cite tu...yes, korang bleh dengar tapi tak bermakna bleh percaya semuanya..kan??? macam cheq, biasanyer cheq akan dengar, percaya tak percaya tu macam 50-50..tapi apa yg selalu cheq buat, lepas dengar cite pasal org tu, cheq akan observe dlu...bila cheq dh nampak dgn mata cheq sendiri, baru la percaya...right...?? ni tak, apa org cite kat kita , kita pun bodo tuli pergi percaya, then buat la muka seposen kita kat depan org yang digosipkan tu..kan ke tak elok...walhal hamba Allah tu tak tahu pun apa salah dia....kesian tau...sebab cheq pernah hadapinyer & cheq sgt faham..!

okla..ckup la dulu...cheq ader taklimat pagi ni....tak leh nk karoot komedia lama2...apa2 pun, tepuk dada, tanya diri sendiri...zassssssss

 jgn nk bermuka dua sangat, kang jadi macam ni baru tahu....

Monday, April 01, 2013

Meroyan nk terbang...

Assalamualaikum...

halo halo halo.......ape ke hal la tajuk entry kali ni leh ader nama "meroyan" lak kat situ..?? well...sukati cheq la kan nk guna perkataan apa...yg penting meroyan cheq tak serupa dengan sikap meroyan yang dipamerkan oleh si "meroyan" itu...

ok...stop talking about "meroyan"...buat semak entry cheq jerk...sebenar2nyer cheq nk cite psl keinginan cheq yg melonjak2 nk bercuti ke luar negara, korang tahu kan Air Asia tengah buat promo untuk free seats...& bermula tengah malam tadi big card member diberi priority untuk redeem big point...so disebabkan beriya benar nk pegi bercuti tahun depan, cheq pun lekas2 siapkan uniform keje nk pakai nnti...dh settle semua, cheq pun amik laptop & terus duduk atas katil...masa tu jam dh pkul 11.55pm...cepat2 cheq on laptop, cek internet connection & siap2 keluarkan kredit kad nak buat payment nanti..hihi....

nak dijadikan cite, jam pun dh pkul 12 tengah malam..bersungguh ni cheq login, tak boleh...bukak window baru, login lagi, tetap takleh....ader ke patut web page tu leh cakap "caught a bug"..then bleh plak tulis under maintenance...huhuh..itu le kekdah nyer kalo AirAsia buat promotion...memang traffic jam website nyer sama macam jam nk kuar dari Pulau Indah ni...huhuh...

Time org semua dh tido, cheq tetap nekad bersengkang mata...at last, dapat gak login...dpt choose flight, tapi sape pulak Guest nyer..?? adoiiii...time tu dh pukul 12.50am & for sure member2 cheq sume dh tido...pedulik hape kan, cheq whatsapp dorg tak balas, cheq pun call sorang2...hahahha...tak berangkat, memang sah dh diulit mimpi...tup2 cik tiramisu reply whatsapp suh proceed, tapi yg si peja lagi sorang ni camne plak kan..nak2 dia dh jadi bini org time tu...disebabkan takut ader yg berkecil hati, cheq pun blasah main pakai beli jer walaupun si peja tu tak bagi kata putus lagi...harap2 peja setuju la kan...so finally, i bought 4 tickets to .............rahsiaaaaaaa....

itu kisah malam tadi, ni kisah time lunch kat opis...mak cheq penah cakap, kalo ader tiket murah pi Bandung, dia suh cheq beli...dia teringin nk pi Bandung...erm...so pagi tadi cheq sms mak tanye, nk pi ker Bandung..agaknyer mak kat umah duk contact sume adik beradik cheq tanye sape yg nk pi...disebabkan takde respon, mak cheq bagitahu mak & abah nk pegi..usha punye usha, tiket ke Bandung during weekend byk dh sold out...so no choice, cheq terpaksa amik tiket on weekdays..finally, i bought another 4 tickets today...!!!

ohhh...sudah kes naya....memang kena ikat perut nk menyimpan duit utk holiday tahun depan...mane tak nyer, 1st destination in February...2nd destination plak in April...so, pandai2 ler berjimat cermat.....

waaaaaahhhhhhh......lepas balik Langkawi nanti dah bleh start survey apa2 yg patut untuk percutian yang pertama tahun depan..........zassssssssssss...