Friday, November 01, 2013

Resipi Kek Pisang Pemanggang Ajaib ~

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Alhamdulillah...syukur...hari ni cheq bawak kek pisang ke opis...habis & siap terima pujian..kate nyer sedap..lembut...masuk dalam mulut rase sejuk jer perut..walaupun kate dorang warna kek pisang tu macam pucat, tapi rasenyer tiptop...lagi sedap dari kek pisang jual kat Giant..hahahhaha....xpasal2 Giant yg jadi masa..

so, disebabkan ramai yg memuji, cheq pun nk kongsi resepi kek pisang yg sangat senang ni dengan korang semua...Well, resipi ni cheq jumpa selepas tanye kat abg Google..tapi cheq tak ingat dari blog sape cheq copy resipi ni sebab masa view resipi tu guna tab..so cheq just screenshot part resipi tu jer...

Bahan-bahan

4 biji pisang sederhana besar - DILECEK (cheq x tahu pisang ape yg cheq guna..tapi if pisang tu kecik, cheq akan masuk dalam 5-6 biji)
3 biji telur sederhana besar (cheq guna yg gred B)
1 3/4 cawan* tepung naik sendiri
1/4 cawan* tepung jagung
1 cawan* gula
1 cawan* minyak jagung (cheq guna minyak masak ajer)
1st soda bikarbonat
1st esen vanilla
1st banana esen
secubit garam

*cawan yg sama digunakan utk menyukat

Cara-cara
1. pukul telur dan gula hingga kembang
2. Masukkan esen vanilla, banana esen & pisang yg dilecek tadi. Gaul sebati
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat. Gaul rata
4. Akhir sekali masukkan minyak dan gaul sehingga adunan sebati
5. Masukkan adunan ke dalam pemanggang ajaib & bakar dengan api perlahan selama 20-30 minit..
6. Balikkan pemanggang ajaib tu kalo nak warna permukaan atas kek pisang tu gelap skit..kira tak nmpak pudar la..

cheq gaul bahan2 tu pakai senduk nasi jer..takde mixer la katekan..

ni rupa kek masa first time buat...yg gelap tu bahagian bawah kek...kalau balikkan pemanggang ajaib tu, warna bahagian atas akan jadi mcm tu..xberapa pucat

ni yg hari ni punye..bawak pi opis..warna pucat skit.. tapi rasenyer..urmmm..sedap..!!

So, SELAMAT MENCUBA...sangat senang ok.!


2 comments:

  1. aku gak tak masak2 kek dlm pemanggang ajaib tu hahahah

    ReplyDelete
  2. entah..nk tunggu tahun biler baru nk buat...esok2 mintak lagi resipi

    ReplyDelete