Wednesday, August 08, 2012

PIDATO ~ jadi wakil unit...????

Petikan dari mesyuarat unit:

Ketua unit : "Ni lagi satu...untuk hari inovasi, kita takde lagi wakil pidato. Siapa nk wakilkan unit kita..?"

(semua duk senyap & pandang sesama sendiri...sekali ada mulut2 nakal bersuara)

Mulut nakal A : "Huda la..huda wakilkan unit kita...saya rasa Huda adalah calon yang paling layak untuk masuk pidato...suara dia lantang, jelas...ada tokoh.." (sambil disokong oleh yang lain-lain)

Cheq : "Eh tak nak la...saya tak pernah masuk pidato" (sambil tersenyum menundukkan kepala sambil geleng2 kepala tu)

Mulut nakal B : "bukan hang pernah masuk pidato ker Huda?"

Cheq : "tak pernah la....kalo debat wakil kelas masa sekolah dulu pernah la...tapi ape la sangat..wakil kelas jerk..hihihi" (dalam hati duk berharap jangan la depa ni buat keputusan pilih cheq sebab cheq pernah masuk debat)


.............................................................

Apela yg cheq melalut kan kat atas tu...Ni nak bagitahu la ni...pagi tadik dalam pukul 8.30am, kitorang semua ade meeting unit...sebab semalam semua kpp & ketua2 unit ader meeting dengan pengarah cawangan..so meeting unit pagi ni untuk sampaikan ape yg pengarah cawangan duk berceloteh kat dlm meeting semalam la...ermmm..tak kesah la pasal ape yg pengarah cawangan tu cakapkan, yg cheq duk kesah ni pasal wakil unit untuk pertandingan pidato sempena hari inovasi..Unit cheq kena hantar sorang wakil &  buat masa skang takde pun wakilnya....

Nak dijadikan cerita, meeting pagi tu dorang ni duk main petik2 nama cheq...dengan sokongan ramai plak tu..siap ader yg volunteer nk buat teks pidato, tapi yg nk kena sampaikan nyer nanti Cheq ler...ada yg cakap siap nk bawak sepanduk tulis nama cheq..depa nk pakat2 duk depan nk bagi sokongan kat cheq...oh tidak tidak tidak...ni bukan bagi sokongan nama nyer, itu sebenarnya nk buat cheq gelak kat atas pentas tu....apa2 pun cheq nk tekankan kat sini yang SAYA TIDAK TAHU BERPIDATO ok...! setakat nk public speaking or buat presentation ker tu takde masalah..sebab lain kaedah nyer...bila berpidato ni, nk bagi salam pun dah lain intonasinya....intonasi suara pun dh macam kena gedik2 skit...sempat gak tadik cheq duk melawak dengan dorang, macam mane intro pidato....tergelak si Ridhowan dengar cheq bagi salam...hahahah...korang paham2 sendiri la kan...sure korang pernah dengar orang berpidato sebelum ni...

So, at the end masih lagi tak diputuskan sape wakil unit cheq untuk pidato tu...kata ketua unit cheq, kalo takde wakil jugak, pengarah cawangan akan pilih secara rawak...ermmmm.....namanyer memang pilih secara rawak..tapi kalo dibuatnya ketua unit pi petik nama cheq dekat pengarah cawangan, then pengarah cawangan pun hantar emel, itu bukan pilih secara rawak dh nama nyer...tu pilihan dibuat secara paksaan...opsssssss....mintak2 la bukan nama cheq yg naikk...tak kuasa mak jemah oiiiiiiiii.......

Lagi satu erkkk yang cheq tak puas hati ni, depa kate suara cheq lantang, jelas....tapi rase nyer yg senior2 ni dorang lagi mempunyai kelantangan suara masing2...kan dh biasa berdebat dengan tax payer kan....kira ader tokoh jugak la untuk berpidato...so why not senior2 ni je yg jadik wakil untuk pidato tu....lagi baikkkkk kannnnnnn...

gambar hiasan : ala2 gini ler berpidatonyer....entah sape punye gambar ntah cheq rembat kat google..tak pasal2 masuk dlm blog cheq..

###

pesanan penaja : andai kata cheq terpilih sebagai wakil pidato, nk mintak sape2 rakamkan video cheq berpidato buat pertama kali...leh share dengan korang semua...erm...la ni pun cheq tengah tunggu video yang nk disharekan oleh seseorang... =)


No comments:

Post a comment