Friday, November 30, 2012

Penempatan oh penempatan

Assalamualaikum...salam jumaat buat semuanya....

Adoiiiiiii.....pening sangat kepala pikir pasal penempatan ni....hari ni kena submit borang pemilihan penempatan....kitorang dibenarkan utk pilih 3 tempat....yang pasti cheq mestilah pilih kat hq kan...hahahahha....penat dh kot nk kena keje jauh2...tapi itula cabaran yg kena hadapi kalo dh keje kat kastam ni...so 3 tempat yg cheq pilih:

1) HQ
2) Selangor - port klang
3) KLIA

Kalo tengok yg paling dkt dh tentu la kat HQ  kan.....lagi 2 tempat tu terpaksa letak...dh takde pilihan...tapi harapan nk dpt tempat yg kita pilih tu mmg tipis la kot....lagi2 rmai peserta dari negeri lain yg pilih HQ n KLIA....cheq sangat la risau kena campak tmpat jauh2 sebab cheq baru je pindah balik dari Penang...penat oi berpindah randah ni....barang kat Penang pun tak habis bawak balik lagi....

Takpela kan...dh anta pun borang tu...n cheq pun dh tulis sebab cheq pilih HQ.....harap2 dptla buat ape yg cheq minat...korang semua doakan cheq ek......aminn.....

____________________
(updated via Blogger for Android)

Monday, November 19, 2012

"Istanbul Aku Datang"

Assalamualaikum....

Ehem ehem......jangan silap erk....entry ni takde kaitan dgn sape2 yg pegi Istanbul atau pun bukan nyer cheq nk pi Istanbul...Korang mesti dh tahu kan filem terbaru kat panggung wayang skang bertajuk Istanbul Aku Datang....dengar cite filem ni best n berbaloi tonton....memang cheq nk pi tgok  pun tapi tak tahu bile...huhuhu....

Kat bawah ni artikel berkaitan dgn filem tu  yg cheq baca dari gua.com...

Filem Istanbul Aku Datang arahan Bernard Chauly membuka dimensi baru untuk filem romantik komedi di negara kita. Idea kreatif yang diketengahkan oleh pengarah muda ini dilihat begitu segar serta menampilkan kelainan dari pelbagai sudut.

Istanbul Aku Datang merupakan sebuah filem hasil kerjasama Grand Brilliance dan Red Films berjaya membawa para penonton menikmati keindahan pemandangan negara Istanbul,Turki. Boleh diklasifikasikan sebagai satu bonus untuk sebuah filem romantik untuk berlatarkan pemandangan yang begitu memukau.

Kisah bermula apabila Dian (Lisa Surihani) ke Istanbul untuk mengejutkan teman lelakinya, Azad (Tomok) yang merupakan pelajar jurusan medik. Dian bertekad untuk mengambil kursus pendek di sana disamping merancang pelbagai taktik bagi menyakinkan Azad untuk melamarnya sebelum Dian pulang ke tanahair.

Namun perancangan dan kegembiraan Dian terbantut apabila Azad meminta Dian untuk menyewa rumah sendiri. Dian mencekalkan diri  dan meminta bantuan seorang lelaki Turki untuk menyewakan sebuah bilik. Malangnya Dian telah ditipu sehingga memaksanya untuk berkongsi rumah dengan Haris (Beto).

Lakonan bersahaja Beto, Lisa dan juga Tomok dilihat telah berjaya menghidupkan watak masing-masing. Beto dilihat begitu berbeza kerana kebanyakkan adegan perlu dipersembahkan melalui ekspresi muka serta permainan emosi. Walaupun nampak sedikit janggal penyatuan Tomok dan Lisa sebagai pasangan namun percubaan pertama Tomok menerusi filem romantik komedi dilihat menjadi. Tomok berjaya memb

uat penonton membencinya melalui lakonannya dalam filem tersebut.Filem ini juga menampilkan Aizat buat pertama kalinya di layar perak sebagai watak pembantu. Selain itu, Tomok dan Aizat turut menyumbangkan suara mereka untuk mewarnai lagi keindahan filem romantik komedi ini.Bakal membuka tirai di pawagan pada 8 November, filem ini adalah satu bonus buat peminat filem romantik komedi yang mendambakan kelainan.

Adalah disarankan untuk ditonton kerana Gua merasakan para penonton akan terhibur serta dapat menghilangkan stress bekerja dengan menonton filem ini.

Ok...jom ramai2 pi tengok movie ni...

__________________
(updated via Blogger for Android)

Friday, November 16, 2012

Penguasa Kastam VS Juruaudit VS Akauntan

Assalamualaikum & salam sejahtera.....

Korang nampak tak gambar kat bawah ni...??

panggilan SPA untuk hadiri assessment centre bagi post Akauntan W41


panggilan SPA untuk hadiri temuduga bagi post Juruaudit W41

Macam2 kan cheq ni...lepas satu satu yg dtg...baru duk kerja kat LHDN Penang dlm 6 bulan dh resigned...pi masuk Kastam plak...la ni tinggal sebulan jer lagi kursus asas penguasa kastam nk habis, Juruaudit plak panggil interview....tak lame lepas tu dpt plak panggilan assessment centre utk Akauntan..haiiiii laaaaa.......

Sebelum ni cita2 cheq mmg nk jadik akauntan...tapi cheq takleh expect post akauntan kat government sector bidang tugas nyer sama dengan private firm..utk assessment centre Akauntan ni, mak & ayah cheq mmg suh cheq pi pun...sebab nyer nk masuk AG susah dik non oiiiiiiiiii..bukan slalu ANM ni ade kekosongan.....tapi yg buatkan cheq pening kepala tarikh assessmentnyer minggu depan jerk....macam mane cheq nk mintak pelepasan dari Pengarah AKMAL ni...mane taknyer...cheq baru jer dimaklumkan yg permohonan pelepasan utk pergi interview Juruaudit telah diluluskan...tup tup cheq anta lagi surat nk mintak pi assessment...tak ke cari nahas nama nyer......

Pening pening pening.......antara tiga2 post ni cheq tak tahu yg mane terbaik buat diri cheq...bila tanye org yg dh lame berkhidmat dgn kastam, dia akan kate kastam lagi bagus dari juruaudit...juruaudit bosan...mengadap report jerk...duk dlm opis jerk..lambat naik pangkat...huhuhu......

tapi buat masa ni ape yg cheq leh katakan, rezeki cheq utk ketika ini adalah kastam...andai kata cheq pi interview juruaudit & berjaya, maknanyer rezeki cheq adalah dari Juruaudit....then sekiranya cheq lulus assessment & berjaya interview Akauntan, maknanyer mmg dh ditentukan rezeki cheq adalah sebagai seorang Akauntan seperti cita-cita cheq suatu masa dulu...dan sekirnya cheq tidak berjaya utk post Juruaudit mahupun Akauntan, tiba la masanya cheq perlu terima hakikat & bersyukur dengan rezeki yg cheq peroleh sebagai Penguasa Kastam....

Sekiannnnnnnn.....

----------------------------

Thursday, November 08, 2012

Wednesday, November 07, 2012

Exam Induksi Umum

Assalamualaikum & salam sejahtera....

Wahhhh....banyak sgt nak dibaca nyer punnnnn....sempat ker...????

Untuk pengetahuan korang esok pagi cheq ade exam induksi umum...paham2 la kan....dah name pun kursus induksi umum macam biasa mesti ade exam la kan....exam ni pun salah satu syarat utk pengesahan jawatan....so mestila wajib bagi luluskan...masalahnyer buku yg nk dibaca sgt la byk....exam lak takleh bukak buku....so penyelesaiannyer kitorang semua kat sini pakat2 share contoh2 soalan induksi..then penyelaras ade bagi spot questions siap dgn skema jawapannyer lagi...

Lepas tu ade yg rajin dh siap belek satu2 contoh soalan yg dpt tu....kate dorang soalan mmg berulang2...so dari situ dh leh nampak nk study ape....kiranyer tak payah nk rajin sgt gi tenung buku GO, PKPA yg tebal tu......huhuhu

So far persediaan cheq macam mane...???? Mcam nila kan....byk yg tak  study lagi....mana taknyer...cheq mmg fail la bab2 membaca ni...tak suke....mmg cheq akan amik masa yg lame tuk baca satu muka surat...n konsentrasi cheq mmg akan tergnggu dgn benda2 lain...contoh main hp la.....huhuhuhu...maklumla otak nomborkan....takpela...doala byk2 agar ape yg sempat baca tu la yg kuar..kalo tak mmg naya la kan...

tolong doakan cheq ek.......lepas habis induksi umum sambung lagi kursus kitorang dengan kursus asas plak...modul modulnyer adalah pasal kastam....x sabar nk tggu habis kursus...Nk bebassssssssss

Okla....jumpa lagi....adiossssssss

_______________
(updated via Blogger for Android)

Sunday, November 04, 2012

Latihan Medan Fasa 2

Assalamualaikum & salam sejahtera...

ok ok ok...lame cheq tak update blog kan....seperti yg dijanjikan entry kali ni cheq nk share cite & gambar pasal Latihan Medan Fasa 2...Latihan Medan Fasa 2 ni telah diadakan di Saujana Asahan, Melaka pada 15 Oct hingga 18 Oct.....Tepat pukul 2.30 ptg hari Isnin itu kitorang semua bertolak ke Saujana Asahan yg terletak betul2 kat depan kem PLKN.

Sesampai je kt Saujana Asahan tu macam biasa la kan, pasang khemah, buat dapur, solat Asar....So aktiviti utk malam pertama & kedua kitorang kat Saujana Asahan adalah persembahan kumpulan...ni adalah salah 1 persembahan kumpulan yg menarik & kreatif...dorang buat macam orang2 kat sawah padi tu then dorang joget sambil diiringi lagu Anak Kampung..


Pagi hari ke-2 tu aktiviti kitorang diteruskan dengan aktiviti flying fox & abseiling.....syiok jugak..kali ke-2 buat flying fox...kali pertama time team building kat opis lama...abseiling plak 1st time buat..pergh...memula tu memang takut ok...tapi bile dh syiok tolak2 kaki turun ke bawah, kejap jer pun dh sampai bawah...huhuhuhu...


bergambar sementara yg lelain buat flying fox

siap2 nk buat flying fox

Abseiling....tara....cheq siap sedia nk beraksi...takut......

Hari ke-3...masa yg dinanti2kan telah tibe....Mendaki gunung ledang ok....so pagi2 tu seawal pukul 7 pagi kitorang dh berbaris untuk ke Pondok Tok Janggut (pintu masuk laluan Asahan tuk daki Gunung Ledang)...sampai kat pondok Tok Janggut tu kitorang kena isi borang...declare barang2 yg kitorang bawak naik...kalo bawak naik 5 pek coklat, nanti turun pun kena pasti kan ade 5 plastik coklat yang telah dimakan tu..kiranyer dorang nk pastikan kitorang tak buang sampah sesuka hati kat dalam hutan tu..

berkumpul dulu sebelum bertolak ke pondok Tok Janggut

dh siap isi borang kite pose dulu

MAKA....dalam pukul 9.30pagi pendakian pun bermula......kitorang sampai puncak dalam pukul 1pm...makan2 ape yg dibawa & solat zuhur siap2...tak ingat pukul brape kitorang gerak turun...tapi yg cheq ingat pukul 6 ptg cheq sampai kat pondok Tok Janggut..ikutkan cheq leh sampai awai..tapi sorang member group cheq semput..so Ketua Jurulatih suh 3 orang pompuan dari group cheq turun skali dengan dia utk teman member cheq yg semput tu...so kitorang mmg turun dengan tenangnyer..takde kelam kabut & terkejar2..jurulatih tu pun tak push2 kitorang...siap bersembang sambil jalan..sedar2 dh sampai bawah pun.....tak sangka weiiiii cheq mendaki gunung...yg pasti balik je akademi, kaki semua lenguh2...jalan turun tangga dh macam ketam...nak bangun dalam surau pun terpaksa berpaut dekat tiang surau...kelakar mmg kelakar...

benti rehat jap

Checkpoint ke-2 - Hentian Hanuman

Checkpoint ke-3 - Hentian Unggas

Rehat & bergambar sebelum nk panjat batu yg sangat menakutkan..kalo korang nak tahu yang buat peace tu ialah wife Abg Nara (blogger Beautiful Nara)...pemes kan cheq kawan dgn wife Abg Nara...tido sekhemah ok kitorang....korang hado...??

ni la batu yg dimaksudkan...kena daki utk sampai ke checkpoint kitorang yg terakhir, Padang Batu...kitorang tak dpt nak naik sampai puncak sebab tak dibenarkan..

sebelum turun, pose dulu dekat Padang Batu

Hari ke-4 (hari terakhir di Saujana Asahan), hari kitorang diteruskan dengan aktiviti rentas halangan.....ada 10 halangan kitorang kena rentas...yg paling kesiannyer team cheq la kan..kitorang mmg lambat berbanding dengan team2 yg lain....sebab ahlinyer terdiri daripada pelbagai2 jenis manusia.....hehehehe...tapi yg penting kami semua berjaya rentas semua halangan yg telah ditetapkan..mmg time ni kerjasama antara satu sama lain sgt penting la..sampai rase tak sampai hati cheq nk pijak lutut & bahu kawan2 cheq..tapi ape leh buat kan..kalo tak pijak mmg tak dpt nk panjat tembok & tiang la jawabnyer...

nk try bergayut macam monyet..hamikkkk..badan keras sgt..takleh nk bergayut & hayun badan tu...alamatnyer jatuh la dalam air..lencunnnnn..

Bila dh jatuh kena la lalu ikut atas..nk panjat ni kena pijak lutut & bahu budak2 laki..kesian dorang....cheq kan berat....ingat lalu kat atas ni senang..rupa2nyer susah & sgt bahaya..sebab licin..kalo tergelincir leh tersangkut leher, kaki & tangan...Alhamdulillah tak jadi ape2..

Lepas setel aktiviti rentas halangan ni, kitorang semua diarahkan utk kemas brg2, dapur, lipat khemah & kutip sampah kat tapak perkhemahan tu sebelum bertolak pulang ke akademi...kalo dibandingkan latihan medan fasa 2 dengan fasa 1, fasa 2 ni agak santai...tapi agak malang jugak la sebab masa kat asahan ni cheq kena serangan ulat bulu gara2 kami semua duduk tunggu org habis buat abseiling...rumput yg kitorang duduk tu byk ulat bulu...mmg takleh lari..tapi dh arahan suruh duduk situ, SYMP la kannnnnnnnnnn....

Berakhir dah latihan medan...panjang kot entry kali ni...saje nk share gambar dgn korang semua lagi...skang ni kelas dh bermula...Induksi umum pun dh nk habis..hari selasa ni ada exam pasca induksi, then hari khamis ada exam induksi umum....apa pun tak study lagi ni...susah hati dibuatnyer...lepas setel kursus induksi ni, maka bersambungla program kitorang dengan kursus asas penguasa kastam plak............

okla korang...doakan cheq lulus exam induksi umum ekkk...leh cepat sah jawatan... =)