Friday, July 20, 2012

Review PAC Juruaudit W41 ~~

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Dh brape hari cheq tak update blog...So entry kali ni cheq nk share ngan korang sume pasal PAC Juruaudit W41 yang cheq pi pada 14 & 15 julai yang lepas...selamber badak cheq jerk kan bagitahu dlm blog ni yg cheq pi PAC..kalo ader yg dari tempat cheq keje skang terbaca entry ni, mmg cari nahas jerk ler...huhuh..sukati cheq ler...ader cheq kesahh kannnnnnn?? 

Kalo korang nk tau, PAC juruaudit ni cheq rase macam agak tough compare dengan PAC Kastam yang cheq penah pi sebelum ni...pelikkan nape cheq ckp macam tu..tapi seyes cheq nk habaq yg cheq enjoy dengan PAC Kastam..walaupun byk ujian fizikal & kecergasan..& lagi satu berita gembira kalo korang sume nk tau, cheq lulus oiiiiiiiii PAC Kastam tu..uhuhu...tahniah ler huda oiii..!!!!  cite pasal cheq pi PAC Kastam penah cheq share ngan korang sume..ni link nyer http://achik-curvylicious.blogspot.com/2012/05/kerja-dalam-badan-beruniform.html

So, berbalik pasal PAC Juruaudit ni, macam biasa la kan...1st day dh ader 2 group discussion, 1 in Malay & 1 lagi in English...& pendapat cheq la kan, dua2 group discussion ni cheq gagal..waaa...pasal ape? toksah cite ler..buat sakit hati jerkkk...then lepas lunch, ader aktiviti dlm kumpulan, aktiviti nyer kena cipta satu jambatan wawasan, yang mana struktur jambatan tu tak boleh sama dengan mana2 jambatan dekat Putrajaya....aktiviti yang ni memang enjoy...dengan panel yg baik, group members yg sekepala...so hasilnyerrrrrrrrrrrrr......TarAaaaaaaaaaa....

 jambatan ni di beri nama Jambatan Wawasan Cemerlang

Ni la dia orang2 penting yg terlibat dlm pembinaan prototaip jambatan ni...Idea 10 batang tiang tu adalah idea cheq...muahahahah...haaaa...yang perempuan pakai kemeja putih tula satu bilik dengan cheq...Orang Sabah bahhh...sangat baik & talkative..patutla masa mula2 nmpak dia macam kenal jerk..rupa2 nyer kami penah keja satu opis kat PwC dulu..dia auditor & cheq plak tax consultant time tu...

Then, lepas settle aktiviti rekacipta ni, kitorang semua bergegas balik bilik..yg Muslim macam biasa solat asar la kan..lepas tu terus siap2 pegi padang...uhhh...keringat kami semua dikerah kaw2 ok..walaupun larian 2.4km takde, tapi aktiviti senamrobik petang tu mmg buat kebanyakan daripada peserta pancit..mana tak nyer, non-stop...!! kami tidak dibenarkan berhenti walaupun sekejap masa instructor pi tukar cd lagu...buat la aktiviti gerakan bebas macam mane skali pun, yg penting JANGAN BERHENTI..waahahahaha...haus dibuatnyer..yg heran nyer instructor tu umur 50+ and kebetulan dia demam hari tu..tapi die punye tenaga, kusssss semangat....tak tahu penat...hahahhahaha...

bersiap sedia nk bersenamrobik tanpa henti selama sejam...!

Then, lepas dh didera petang tu, semua bergegas ke dewan makan utk dinner...tang makan ni mmg cheq puji la..sebab dewan makannyer macam ala2 hotel, susun atur makanan, meja semua macam ala2 hotellll...& yg paling best lauknyer sedap-sedap oiiiiiiii.....makan plak 6x sehari..mmg patut la balik dari PAC ni berat cheq naikk..hahhahahaha....lepas dinner tu cheq pi naik kat blok seminar jap dengan budak bilik cheq..kitorang pi tengok tajuk public speaking untuk pagi esoknyer...Cheq dapat tajuk "democracy" & member bilik cheq dpt tajuk "corruption"...malam tu lepas maghrib, kitorang berdua bantai tido...bukannyer buat preparation utk public speaking..bagus betulllllll...mana taknyer, badan dh letih, mata dh ngantuk, takkan nk paksa jugak kan..so kitorang layan tido dlm 2 jam..then bangun, solat Isyak, buat air kopi, pastu ape lagi...pegang hp & google artikel kat internet..cari idea utk public speaking esok...sebelum tu sempat jugak bergayut dengan yang tersayang...oppppssssss...thanks ye sebab bagi idea kat cheq...mmg sgt2 membantu.. =)   Ape2pun, sesi public speaking berjalan dengan lancar & cheq mmg pastikan yg cheq perform sebaik mungkin utk sesi ni...Dengan tamatnyer sesi public speaking, maka tamat jugak la sesi PAC juruaudit..

Cheq dh buat yg terbaik & skang ni cheq hanya mampu berdoa dan berharap cheq lulus PAC Juruaudit nyer...cheq sempat gak la berborak dengan urusetia dari Jabatan Audit Negara...Sangat best job scope Juruaudit ni....kerja-kerja pengauditan yang dilakukan tak tertumpu pada penyata kewangan sahaja a.k.a. nombor..part yang paling best bile dorang turun pi buat audit prestasi projek & aktiviti yang dijalankan oleh kementerian, jabatan, agensi @ apa2 sahaja yg berkaitan dengan kerajaan & penggunaan wang awam...masa tu la pentingnyer ilmu pasal air, tanah, kejuruteraan & macam2 lagi....so kebanyakan juruaudit yg dh ader degree in accounting, dorang akan buat master dlm bidang lain, contoh macam alam sekitar ke, air ke kan....urusetia tu ade bagitahu yg dorang ader pi buat audit air jugakk...waaaaahhhh...sound so interesting...bile dengar penerangan dia, cheq teringat kat member cheq masa kat opis lama sebelum ni..maknanyer betul la kerja-kerja pengauditan prestasi yg dia buat selama ni..

Okla...rase nyer cukup la kot cite pasal ni.....jemputla layan gambar tempat cheq menginap sepanjang sesi PAC Juruaudit W41 ni..

 Blok asrama dekat ILKAP

Tempat tido kami..dh macam hotel

Ade air-cond & ada kipas

yg penting ada TV..& macam2 kemudahan.antaranyer kettle, iron, hair dryer..

tetap ada kurangnyer...takde lampu kat meja solek...so bersolek dengan pengcahayaan yg kurang..mau kuar2 bilik muka macam tepung gomak daaaa..

My lucky number...hopefully....

Muka ceria & semangat before bertolak ke ILKAP


No comments:

Post a comment