Wednesday, July 11, 2012

ACCA ~ bila nk habiskan ni....???

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Nak sambung blaja , Nak sambung blaja ..!
Nak sambung blaja , Nak sambung blaja ..!

Tapi bilanyerrrrrrrrr.....??adoiyaaiii...tuler..dh lame stop kan...last rase nyer amik exam ACCA masa tahun 2009...lepas dh lulus terus stop tak amik..sebab masa tu amik exam yg setengah tahun yg pertama..so exam bulan Jun...exam yg bulan Disember tak nk amik sebab tak larat nk pi kelas time bulan Puasa...so dh tangguh punye pasal last2 awal tahun 2010 cheq pun resigned dari company tu...Bila dh resigned, dh takde sape nk sponsor blaja..huhuhuh....dulu kat tempat lama dorang yg bayarkan yuran study & exam..tapi yela kan...kontrak la kan..4 tahun @ sampai lulus semua paper yg mane paling lambat..hahhaha...bagus punyer term....kalo habis exam awal pun tapi tak cukup 4 tahun, duduk la kat situ...so bile dh resigned kena la bayar balik semua kos yg dorang dh tanggung sebelum ni...

Disebabkan cheq pun dh incurred cost (bayar balik kat company lama), so takkan cheq nk stop macam tu jerk ACCA ni...rugi maaaaa....lagi 4 papers jerk...tadik ader gak tanye kat senior, mane kat area sini ader kolej yg buat tuition utk ACCA student..pastu senior ckap "tak payah la huda amik ACCA tu...rugi la...bukan dapat naik gaji dh...lagi pun nanti kita ni ader banyak kursus...lepas tu ader exam lagi..takde masa nk  blaja ACCA tu.." Betul la tu ape yg senior tu cakap, tapi bila cheq habaq kat dia yg cheq dh incurred cost & ada balance 4 papers lagi..so dia pun suh la complete kan.....tapi kalo baru nk amik, tak payah la dia kate...buat penat jerkkk.....

So skang ni....bila nyer nk sambung amik ACCA ni..? yg penting bukan dalam tempoh 2nd half of the year..sebab akan involve bulan puasa time tu..mane larat nk terkejar2 balik keje, then pi kelas..tapi...........takde kawan nk pi study sama2....lepas tu nk seru semangat nk study balikkkkk.....waaaaa....Takpela...mlm ni cheq nk muhasabah diri...nk flashback apa cita2 cheq sebenarnyer....supaya semangat nk blaja tu dtg balik....

Okla...mata pun dh layu gara2 lunch makan cheese garlic naan + ayam tandoori.....moh ler basuh muka, amik wudu' & mengadap Dia Yang Maha Esa dulu...supaya leh sambung buat keje...

###

ayat seru semangat : "huda....kamu kan pelajar yg rajin dulu....mane hilangnya semangat kamu itu..?"

No comments:

Post a comment