Wednesday, April 10, 2013

Beri Peluang Pada Mereka !!

Assalamualaikum...

Macam biasa, setiap pagi sampai opis cheq akan pi bancuh air kat pantry & minum kat bilik cheq sambil layari internet...baca emel, baca berita and baca ape yang boleh dibaca...pagi ni terbaca sesuatu dari satu page....erm, nk kate menarik takde la menarik sangat cerita tu, tapi sambil membaca, macam2 terlintas dalam perkara ni...

"adakah pihak yang satu lagi telah diberi peluang untuk membela diri..?"

"kenapa mendengar cerita dari sebelah pihak sahaja..?"

"adilkah mendengar dari sebelah pihak sahaja kerana kamu rapat dengan dia..?"

"percayakah kamu 100% pada cerita yang didengari dari sebelah pihak sahaja..?"

"do u really think pihak yang lagi satu itu betul2 bersalah selepas mendengar semua cerita dari orang yg rapat dengan kamu..?"

DANNNNN....soalan yang paling penting skali terlintas di fikiran cheq..

"adakah kamu betul-betul mengenali orang yg rapat dengan kamu itu...???"

 itulah antara soalan2 yang bermain di fikiran cheq selepas terbaca satu cerita di internet pagi ni...Entahla...bila kita rapat dengan seseorang, apa sahaja yang diceritakan oleh org itu kita memang mudah untuk percaya..yela...katanya dh kenal hati budi...betul ker dh kenal hati budi...???? tapi adil ker untuk pihak yang lagi satu tu..? kita pun dengar cerita yang buruk tentang pihak lagi satu tu pun dari org yg rapat dengan kita...bukannyer kita yang lalui sendiri kan..? masa kita dengar cerita dari org yang rapat dengan kita tu, langsung tak terlintas ke dihati kita org yang bercerita tu pun turut mempunyai hati yang busuk..???? turut mempunyai mulut yang jahat..??? Kenapa cheq cakap macam tu...?? yela...dh dia bercerita macam2 sampai kita boleh benci dgn pihak yg lagi satu tu...tak jahat ke macam tu..?

well, sape lah cheq untuk menilai semua itu...cheq dh penah lalui nyer..cheq tahu ape rasenyer....tapi beza dgn cheq, cheq takdela plak nk pegi bercerita & petik nama sorang2..kata si polan ni tak suka cheq..yang si polan ni jeles dgn cheq...si polan tu cakap cheq itu ini, takde plak rasanyer...and cheq tahu ramai sgt yang mengata cheq & byk sangat cerita yg buruk pasal cheq...

apa2 pun, u as a "good" listener, kenapa tak panggil pihak yang lagi satu untuk membela diri...? kenapa hanya lebihkan perhatian kepada org yg kamu rapat jer...? erm...tepuk dada, tanya la hati....well, i'm not jealous...just curious why u act like that....

sekian, TQ

gambar hiasan
gambar Abg Google yang bagi

No comments:

Post a comment