Friday, September 06, 2013

Aidilfitri 2013

Assalamualaikum & salam sejahtera..

wah wah wah...hari ni 6 sept 2013..last entry was on 6 aug 2013..korang nampak tak skang ni kekerapan cheq hapdet blog sangat la x kerap..pendek kata sebulan sekali ajer..hahahhaa..sukatila kan..blog cheq....bile pikir2 balik, bagus gak bile hapdet jarang2 ni..mesti sesape yg rajin men STALKER tu, hari2 duk bukak tapi post yg same jer kan dema baca...hehehe

well, entry kali ni cheq nk kongsi cite pasal raya Aidilfitri baru ni..erm, nk kate meriah, biasa2 ajer ler...lebih kurang suam2 kuku la..pasal nyer 1st Syawal tu yg beraya kat umah ade la mak, abah, adik laki, adik pompuan cheq & husben dia...dlm pkul 10 camtu k.ngah cheq & the family dtg singgah jap..makan2 & sempat la kitorang bergambar sesama..dalam pukul 12 camtu, k.ngah cheq sekeluarga & adik cheq ngan husben die pun pi umah mertua masing2..so yg tinggalnyer cheq & adik laki cheq yg bujang beraya dgn mak & abah..sobs sobs sobs...kitorang  berempat pun gerak ke Melaka..highway for sure la jem kan walaupun 1st Syawal..cheq pun x sure brape lama perjalanan kitorang but sampai2 Melaka tu memang terus pegi beraya..semua skali ada la dalam 7 buah rumah..masa time2 nk maghrib tu kitorang pun bertolak pulang ke Kajang....see, suam2 kuku jer kan raya cheq tahun ni..hahhaha...pi jalan beraya kat Melaka balik hari jer..

2nd Syawal, kitorang memang xde aktiviti pun...duk la melepak kat umah tunggu orang dtg raya..tapi kesian, takde pun org dtg raya..hahahhaha...kesian kesian kesian..malam tu cheq kena pi anta Oscar (kucing Persian cheq yg sgt comey) kat umah member cheq..sebab pagi raya ke-3 tu kitorang sume nk ke Kedah...kitorang semua tu means semua family members cheq except Adik perempuan cheq & husben die...kesiaaaannn kat adikk...laki die dh kena keje raya ke-3 tu..adik plak kena la ikut laki die balik Batu Pahat awal..kebetulan plak adik pompuan cheq masa tu kena kursus kat Institut Veterinar Batu Pahat..

3rd Syawal, dalam pukul 8pagi, cheq, adik laki, mak & abah (dalam 1 kete) & k.ngah sekeluarga (dalam 1 kete) pun memulakan perjalanan kami ke Kedah...sungguh pun kampung cheq terletak di Guar Cempedak, tapi persinggahan kitorang & tempat bermalam kitorang kat Sg. Petani...homestay ok..homestay ni cheq yg arrangekan..lotey gak la nk cari..mana xnyer, dlm 2 hari before raya baru mencari..syukur jugak terjumpa homestay ni yg leh sumbat kami sekeluarga yg ramai ni...toksah la ditanye kenapa kitorang stay kat homestay, sebab kalo nk bagitahu sebabnyer mmg panjang cite..takut ader plak termengAIBkan orang kan..abg long & kak yang cheq mmg dh ader kat area Sg, Petani tu..so sampai jer sane, kitorg terus check in & siap2 utk ziarah nenek...adalah 3 bijik umah kitorang pi beraya..ikutkan byk umah nk pegi..tapi tahu la kan abah cheq, bleh die x ingat umah sedara dia yg mana satu...so banyak habis masa dlm kete ajer..hahahhaa..

4th Syawal, actually raya ke-4 ni kitorang plan nk check out then masuk Penang, jalan2..tapi pagi tu abg cheq update yg plus highway jem teruk..ader treler melintang tgah jalan..so kitorang tukar plan, naik pi alor setar sambung berjalan raya dengan pakai suar & bertshirt ajerk..yela, nama pun xplan kan..so blasah kan ajer...dipendekkan cite, dalam pukul 9.30malam kitorang gerak dari R&R gurun, tapi bukan terus balik Kajang...exit dulu kat butterworth pi makan Nasi Kandar Jamal Pokok Ketapang..gitu ler namanyer..punye panjang org beratur...ni semua salah satu strategi abg cheq utk elak dari mengadap jem kat highway..dlm pukul 12am kitorang gerak dari butterworth..memula tu percaturan abg cheq mmg berjaya la...jalan mmg smooth habis..tetibe turun jer dari terowong Menora, bleh plak jem teruk kat Jelapang tu...sepanjang perjalanan tu kitorang semua mmg berkomunikasi pakai whatsapp..last minute abg long cheq buat keputusan exit Simpang Pulai..sebab masing2 x tahan nk terkucil plus hentian rehat Simpang Pulai bleh plak tutup..kate nyer kesesakan yg luar biasa..so ditutupnyer hentian rehat tu....settle pi toilet semua, abg long cheq pun buat keputusan kitorang sume ikut jalan dalam then exit kat bidor..time tu cheq mmg dh ngantuk giler..so service bertukar tangan..abah cheq plak jadik rider..cheq plak membuta kat blakang...ngantuk sgtttttt...seronok sgt cheq tido tahu2 dh sampai umah..pukul 6 pagi kot time tu..kire ok la kan..percubaan ikut jalan dalam tak sia-sia..

So, sekian ajer la karut marut cheq yg panjang berjela ni...cheq tak suke ringkas2 kan cite, nnti cite takk sampai maksud..bleh buat org salah paham kan..tu pun cite kat atas tu banyak dh cheq cut..kalo idak mau jadi cerpen ntah brape muka surat...huhuh....









No comments:

Post a comment