Tuesday, November 05, 2013

Highway SKVE ~ Laluan Pulau Indau telah dibuka

Assalamualaikum & salam sejahtera...

actually entry ni sepatutnyer di share masa awal bulan 10 lagi..sebabnyer highway SKVE laluan ke Pulau Indah telah dibuka pada 1 Oktober 2013...& untuk tempoh sebulan tol ke Pulau Indah tu free..Maknanyer kalo let say korang masuk highway tu dari Plaza Tol Ayer Hitam & exit kat Tol Pulau Indah, kadar tol yang dikenakan sama dengan kadar tol dari Ayer Hitam ke Teluk Panglima Garang which is = RM3.70.

Well, kadar tol tu hanya utk tempoh sebulan jer ok..sebabnya masa cheq lalu pi keje jumaat lepas, skali tengok tol yang dikenakan adalah RM6.70 untuk laluan dari Ayer Hitam - Pulau Indah..mahal kan???? huhuhuhu..

Memang kalo ikut highway baru ni, pi & balik keje mmg cepat la...time pi keje tu memang cheq smpai opis awal ..tapi nk buat macam mane..tol yang super mahal..kalo nk dibandingkan dgn laluan yg cheq ikut selama ni (SKVE-ELITE-KESAS)..bile lalu highway baru ni utk sehari cheq kena bayar extra RM1.60...kalo didarabkan dengan bilangan hari bekerja utk sebulan, cheq terpaksa spend extra RM40..huhuhuhu...susahkan kalo bercakap dgn Akauntan ni..hahahha..well RM40 tu kalo utk tempoh setahun cheq bleh save almost RM480..hihihi

Ok, bercite psal highway SKVE laluan ke Pulau Indah ni, well highway nyer sangat tak praktikal..korang bayangkan la dari Teluk Panglima Garang ke Pulau Indah tu laluan nyer hanya ada 1 lane utk pegi & 1 lane utk balik..dah kalo lori berderet ikut situ, korang rase2 macam memandu dekat highway ker? Of course la tak...dah macam lalu jalan lama nk balik kampung tahu tak..awatla depa buat jalan macam tu..tol dh la mahal...aptb.

View sepanjang laluan tu, memang macam jalan nk balik kampung...pokok kelapa sawit kiri kanan..& setiap hari kalo takde bangkai anjing mati kat tgah jalan tu, memang tak sah...kekadang ade juga bangkai ular mati...euwwwwww....geli kot...

Cuma ape yg menariknyer view kat laluan  ni bile sampai kawasan Pulau Indah..memang cantik...tak caya meh tengok gambar kat bawah ni.


















So, sape2 yg rasa nk try ikut laluan ni, dipersilakan...sila la hirup udara yg tak segar yg dikeluarkan oleh kilang kelapa sawit yg ader kat sebelah highway tu..hehehehe.

No comments:

Post a comment