Saturday, October 20, 2012

Latihan Medan Fasa 1

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hai la kan...lama tak update blog ni.....mohon ampun la yer....pasai cheq baru lik dari Saujana Asahan hari Khamis lepas...so hari ni baru la ader mase nk update blog...seperti yg dijanjikan, entry kali ni cheq nk cite pasal latihan medan yg cheq pi yg dh ala2 ketenteraan...fuhhhhhhhhhh.......mental kitorang memang kuat la kan...Alhamdulillah, kami semua leh hadapi setiap rintangan & halangan yg betul2 menguji mental & fizikal...

Tapi entry yg ni cheq cite pasal latihan medan fasa 1 dulu la ekk..yg fasa 2 next entry k..Untuk fasa 1, latihan medan diadakan di Hutan Rekreasi Bukit Batu Lebah, Bukit Senggeh, Melaka....selama 5H 4M. ni la tempatnyer..


punyer jauh menapak...dalam 2km jugak la dari tempat bas drop kan kitorang...so sepanjang jalan nk ke hutan ni memang kitorang kena lalu depan kubur2 lama, kebun getah....dekat pintu gerbang ni la orang kampung bagitahu ader lelaki tua berjubah putih akan selalu melintas dekat sini..pesan org kampung kalo selisih just bagi salam....Syukur la takde selisih pun....sebab nyer dh balik akademi baru tahu cite pasal org tua jubah putih ni...huhuhuh...


sampai jer kitorang kat hutan ni, tugas pertama dirikan khemah...ptg lepas asar aktiviti yg pertama, larian orientasi...tujuan larian orientasi ni nk kitorang kenal dengan kawasan persekitaran...jauh mmg jauh la..5km ok....pusing keliling kebun getah, kebun kelapa sawit, ladang kambing, lembu dan sebagai nyer....yg paling penting time larian orientasi ni hujan turun dgn lebatnyer...tapi kitorang tetap semangat nk berlari (walhal dlm hati duk berdoa jgn la kena sambar petir)..

Malam pertama kitorang dkt hutan rekreasi ni, mental kitorang telah diuji oleh jurulatih askar yg ajar kitorang kawad sebelum ni...malam tu jerk kitorang kena lari pusing markas dalam 5-6 round..lepas tu kena lompat bintang 100x...scout jump 100x, sit up 100x, tekan tubi 100x....dan berulang2 kali la....dari pukul 8.30pm sampai ke 11pm mmg kami diuji kaw2..Keputusannyer, YES kami semua berjaya harungi ujian ketahanan mental tersebut....

esok paginyer plak, aktiviti menduduki pengkalan...ok..utk pengetahuan korang, 1st day kitorang sampai, kitorang semua tido dekat tapak perkhemahan hutan rekreasi ni...kira tido dlm khemah yg bertutup la...tapi esok paginyer, kitorang kena masuk hutan blakang tapak perkhemahan tu..hutan kt blakang tu mmg bkn hutan penduduk kampung duk keluar masuk la..senang cite, hutan tu adalah umah makhluk2 halus....cite2 pasal makhluk halus ni semua kitorang dgar bile dh balik ke akademi...baru la jurulatih cite....rupa2 nyer, hutan yg kitorang duduk selame 2 hari tu adalah tempat "dia"...memang ader yg nampak, jurulatih kitorang pun nmpak...disebabkan jurulatih dh nampak, so dorang tak jadik letak kitorang jauh2 dlm hutan tu...kalo tak, mau sampai tgh hutan nk dicampaknyer kitorang...

ni la dia rupa tempat tido cheq kat dlm hutan tu...memang ala2 askar la kitorang...tak berdinding pun khemah ni...punye scary.... 

Malam tu plak ader aktiviti serang hendap...kitorang dilatih macam mane nk lakukan serang hendap utk tangkap penyeledup...so elok je lepas isyak, kitorang akan bergerak ke lokasi serang hendap...laluan nk ke lokasi tu bermula dari pengkalan kitorang, then akan merentasi hutan sampai tembus di kebun getah..bayangkan malam tu time jalan hanya 1 torchlight jer yg leh dinyalakan...kitorang yg lain mmg jalan duk tarik2 baju org depan...sebab tak nk ader yg tertinggal dan tak nk ader mahkluk lain yg menyelit kat ruang kosong antara org depan & org blakang...dipendekkan cite, kitorang duduk kat kebun getah tu dari pukul 9 malam sampai ke pukul 5.30pagi ok...kira malam tu kitorang ni tido kat kebun getah sambil2 tunggu penyeledup tu sampai...dengan bunyi macam2, ada yg kena pijak dengan babi hutan, bunyi berlawan dengkur...& yg paling tak dpt dilupakan, pukul 2 pagi cheq tertunai hajat kecil kat bawah pokok getah...sebab dh tak tahann oiiiiiiiiii...balik dari serang hendap tu, mmg duduk terpikir sorang2 "tak sangka aku leh tido dlm kebun getah..siap kencing lagi"...perghh...scary scary....

Pada petang lepas solat Jumaat ada larian lasak....masa larian lasak ni kitorang kena bawak backpack...dlm bag tu mesti ada barang2 yg telah ditetapkan plus pasir seberat 2 mestin besar...lepas tu, lari la kitorang bawak beg yg berat tu sejauh 5km...masa awal2 larian lasak ni cheq menangis....sebab peha cheq sakit akibat krem mase tido kat ladang getah malam tu...mana tak nyer, duduk bersila atas kayu dari kul 9mlm smpi 5.30 pagi..mau tak krem...berbalik pd cite larian lasak tu, team members yg lain duk push suh lari..yg takleh lari pun kena lari...sebab kitorang kena capai target masa yg ditetapkan...gara2 sakit & dipush2, cheq pun menangis sambil berlari..huhuuhuhu....akhirnyer, dak laki gilir2 tolong bawak kan beg cheq...tapi dgn syarat cheq kena sentiasa berada kat bahagian depan...takleh melenggang kat blakang...cabaran dorang cheq sahut...& akhirnyer dlm 2km sebelum sampai garisan penamat, cheq mintak balik bag cheq...tapi dak laki sorang ni bagi bag die sebab lagi ringan...ni semua gara2 botol air baru yg cheq dpt tu la..punye la berat...sampai bag pun jadik berat...itula semangat berpasukan yg kitorang tunjukkan...sentiasa tolong menolong antara satu sama lain....

Banyak lagi la aktiviti lain yg betul2 menguji kitorang....masuk hutan...panjat  bukit....redah kebun getah, ladang kelapa sawit..panjat pagar dawai kawat...tu semua kitorang dh buat dh...takk kire laki ke pompuan, semua kena buat....cheq pun tak larat dh nk cite pasal aktiviti latihan medan fasa 1 ni...sebab byk sgt...so korang layan je la gambar ekkkkkkk......

adiossssssss...

dalam khemah yg bertutup

Platun 6 bergmbar dgn jurulatih askar & kastam




Kumpulan 22

hutan yg diredah semasa aktiviti ala2 explorace...bergerak ke checkpoint berdasarkan bearing yg di set menggunakan peta, kompas & protector...

sementara tggu dorang confirmkan bearing, yg lain bergambar dulu

ladang kelapa sawit pun kitorang redah...


p/s: cheq dh muak tengok sardin gara2 hari2 makan sardin....oh sardin.....



1 comment: