Sunday, October 07, 2012

Kursus Asas - Minggu Ke-2 & Ke-3

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Pejam celik pejam celik, esok dh masuk minggu yg ke-4 kursus asas penguasa kastam W41....sebelum ni cheq ader cite skit pasal kehidupan minggu yg pertama kursus asas ni...entry kali ni cheq nk story morry pasal aktiviti kitorang sepanjang minggu ke-2 & ke-3...

Untuk minggu ke-2 & ke -3 ni, hari2 aktiviti kitorang berkawad selama 8 jam sehari...kecuali hari Sabtu half day...hari Ahad public holiday daaaaa (ala2 ali baba bujang lapok gitu...)...korang  bayangkan la kalo dh 8 jam berkawad kan...macam mane la rupanyer kulit muka cheq yg mmg dh gelap sebelum ni, lagi berjemur bawah sinaran matahari yg memancar dgn teriknya, bertambah2 gelap la kan muka ni...Kalo pakai foundation, tempek bedak, dh rupa macam apa...kelabu asap muka ni..hahahaha..So pendek kata sepanjang minggu kawad, kecantikan muka memang tak terjaga langsung...walaupun dh lumur muka dgn SPF 110, tetap sunburn jugak dik non oiiiiiiiiiiiii.....apa2 pun sebelum tido, cheq tetap sapukan night cream kat muka...biar sentiasa lembap gitu..kalo tak, nanti kulit muka kering & menggelupas macam ade sesetengah peserta kursus kat sini...

Cakap pasal sunburn ni, muka cheq takde la teruk sangat kalo nk dibandingkan dengan beberapa org peserta kat sini...tak tahu la kan...agak nyer die tak pakai sunblock kot..mmg teruk muka die terbakar..paling ketara skali bahagian yg atas bibir...dh rupa macam ader misai....kesian kesian kesian...banyak2 bersabar la kannnnn...nanti2 cerah la balikkk....

Ok...cite pasal aktiviti kawad ni...actually kawad ni ader 2 objektif....objektif yg pertama nk bentuk disiplin di kalangan peserta2 kursus yg bakal jadik pegawai kanan dalam kastam...objektif ke-2, untuk pupuk semangat berpasukan...sebab itu la kalo sorang buat salah, semua kena denda...pergghhh...cakap pasal denda ni memang tak sah la kan kalo tak kena, nak2 yg train kitorang askar tu....kalo pusing padang dengan kasut kawad, sit up, push up, buat exercise yg slalu askar duk  buat tu, kitorang dh biasa buat dh....cube tahap kekerasan tu tak 100% sama macam askar la kan...sebab kami bukan nk jadik askar..nk jadi penguasa kastam erkkkk.....

Lagi satu, kitorang semua ni di ajar berkawad sebabnyer 22 Disember ni ader lintas hormat semperna majlis penutup kursus asas ni...semua skali ader 6 platun..tapi utk lintas hormat nnti bukan semuanya terlibat...dorang akan pilih yg betul2 tahu kawad...yg mane yg masih takleh berkawad akan jadik pak pacak dekat checkpoint2 yg telah ditetapkan....Masa majlis penutup tu nanti kitorang semua akan ditauliahkan sebagai penguasa kastam...so lepas tamat kursus asas ni, baru la kitorang leh pakai crown2 yg ader kat uniform kitorang tu...huhuhuhu....Esok & selasa masih lagi kena berkawad selama 8 jam sehari...Lepas tu kitorang sume ade latihan medan selama 12 hari..kena masuk hutan dik non oiiiiiiiiiii....waaaa...yg takutnyer kena panjat gunung ledangg....paham2 jela kan gunung ledang...meremang bulu roma cheq biler dengar nama gunung tu....korang doakan keselamatan cheq ekkk...tkutnyer nk pergi gunung ledanggggggggg!!!!!!!!!..

Walaupun tempoh berkawad selama 8 jam telah berakhir, tapi aktiviti berkawad ni tetap akan diteruskan lepas balik latihan medan..cume masa training ni dari pukul 5pm sampai 6.30pm...akhir kursus ni nanti ader ujian kawad plak....Ok la....jom la layan gambar yg sempat diambil masa kawad...

Platun 6...mamat yg pakai spec yg menyangkung blah kanan tu dh quit sebab dpt PTD tetap...rezeki dia...

Praktis perlahan jalan

Platun 6 tengah lintas hormat..cheq tak masuk time ni sebab tak sihat

antara denda...kena training kawad tak pakai kasut...mak aiiii...panas trek tu Allah jela yg tahu...pedih kaki oiii

Kena berenang atas padang yg basah..hujan malam tu...kuak meniarap dengan kuak lentang

pemeriksaann baju kebangsaan Khamis lepas



3 comments: