Monday, May 28, 2012

Top 5 Foods For Your PARENTS ....

Assalamualaikum & salam sejahtera

Just nk share some info dengan korang semua...tadi pas balik keje, bosan2 so cheq baca la 1 magazine...nama magazine tu GLOW (A Watsons Publication)...banyak sebab nape cheq beli magazine ni antaranya sebab harga sangat murah which is RM2 untuk Watsons VIP Card Members, tajuk2 menarik yang di highlightkan dekat front cover plusssssss Yuna adalah penghias front cover magazine ni..ni la rupanya magazine yang dimaksudkan...


So, baca punya baca, cheq rase nak share dengan korang pasal 5 makanan yang bagus untuk mak ayah kita....

1) "Dark Leafy Greens"

Kebaikannya untuk penjagaan mata. Bak kata magazine tu... 

"Cataracts are like "clouds" that form outside the eyeball. They are common, with some experts saying almost 60% of people aged over 60 show some evidence of developing cataracts.

Green leafy vegetables help the eyes as they contain the antioxidant plant chemical lutein. This helps prevent the oxidation in the eye that causes the clouding. Lutein also helps to prevent another eyesight problem called macular degeneration"


2) "Oats"

Kebaikannya untuk turunkan tekanan darah bagi mereka yang mengalami tekanan darah yang tinggi & membantu mengawal tekanan darah mak ayah kita.

Korang semua mesti tau kan, tekanan darah yang tinggi akan mengakibatkan serangan jantung & strok. So, bila makan oats ni secara tak langsung boleh tolong turunkan kadar kolestrol & tekanan darah mak ayah kita. Mengikut apa yg cheq baca, magazine ni habaq yang oats ni akan slowly absorbed dalam badan kita untuk bekalkan kita tenaga yang cukup & secara tak langsung jugak dapat elak mak ayah kita dari terkena penyakit diabetis Type 2...


3) "Brown @ Red Rice"

Kebaikannya untuk bekalkan tenaga pada mak ayah kita. Antara info yang cheq petik dari magazine tu....

"Brown or red rice contain up to 90% more dietary fibre & iron than white rice! They also have 70% to 90% more B vitamins. Dietary fibre makes you feel full longer, so women who eat whole grains are 49% less likely to gain fat than women who eat white rice or white bread"

So....pendek kata, untuk mereka yang berdiet, beli ler "brown @ red rice" ni...Sebabnyer..?? korang baca la kat atas tu..maleh nk ulang byk kali...nanti terkena batang hidung cheq yang mancung ni...


4) "Fish"

Kenapa nak kena makan ikan...?? sebabnyer untuk "Healthy Joints"..Patut la sejak duk Penang ni cheq duk rase macam tak healthy jer joints ni...mana taknyer duk makan ayam goreng jer tak sudah2..pasal dh takde pilihan lauk kat kedai mak cik tu...

Berbalik pada khasiat ikan.....kata magazine ni, ikan kaya dengan "omega-3 essential fatty acids" yang dapat meningkatkan kesihatan "joint" mak ayah kita dengan cara "switching off enzymes that break down the cartilage in joints to make them paintful and swollen."

Kalau boleh dalam seminggu tu pastikan sekurang-kurangnya 2 kali mak ayah kita makan ikan...Kalau boleh biarla ikan yang ade minyak semula jadi macam Salmon ke kan...ni kalau yang  berkemampuan la..kalo yang tak berkemampuan tu, jangan ler pulak hari2 duk pi beli Salmon...kang bile ada masalah kewangan, duk salah kan mak ayah jugak..pasai bagi depa makan ikan Salmon...tak elok la lagu tu kan...Beli ler ikan ape pun mengikut kemampuan hangpa semua....Cara ikan tu dimasak sebenarnyer perlu dititikberatkan supaya sentiasa membekalkan khasiat yang seimbang kepada kedua-dua orang tua kita.


5) "Eggs"

Apa kebaikan telur..?? "For a healthier heart".....

Ramai yang berpendapat telur boleh mengakibatkan penyakit jantung..Tapi....kajian yang telahpun dibuat oleh Harvard School of Public Health in US, menyatakan yang telur takde kaitan dengan sakit jantung...harap maklum ye....

Sebenarnya dengan makan telur, dapat kurangkan risiko serangan jantung & strok...Terdapat salah satu kajian dalam "Biological and Pharmaceutical Bulletin" mengatakan............

"protein in egg yolks slows the formation of blood clots. This lowers your risk of heart attack or stroke."

Selain itu, telur pun memainkan peranan sama macam "Dark Leafy Greens" untuk menjaga kesihatan mata mak ayah kita...


Kesimpulannyer....5 makanan yg cheq dh mentioned sebelum ni, bukan sajer elok untuk mak ayah kita tapi untuk kesihatan kita semua....Pendek kata, jaga lah kesihatan ketika usia masih muda....


"PREVENTION IS BETTER THAN CURE"


No comments:

Post a comment