Saturday, May 26, 2012

Kerja dalam Badan Beruniform...????

Assalamualaikum & salam sejahtera korang sume...

Nak tanye ni, kalo korang nak ker bekerja dalam agensi badan beruniform..? haaaa...jawab jangan tak jawab.....Cheq plak..?? tak pernah langsung terlintas dalam kepala otak ni hari-hari pi kerja pakai uniform...lagi nyampah ada la sebab panas kan...hakhakhakhak...

Tapi ape pasal Cheq leh hadirkan diri kat Competency Assessment Centre (CAC) untuk post Penguasa Kastam W41..??? Program assessment ni berlangsung selama sehari setengah (23 & 24 May) dekat Kampus Inspen 2...so terpaksalah cheq amik cuti lama kan walaupun janji manis 9 kes belum dipenuhi lagi..huhuhu.....

ni ler die INSPEN 2 yang dimaksudkan.....
gambar dari luar Main Gate


Erm....entahla korang...walaupun cheq dh ader keje yg tetap, tapi byk post yang under SPA ni cheq apply sebelum cheq dapat kerja kat tempat skang ni...apa yang pasti, bila name cheq dh dipanggil oleh SPA, cheq tetap akan pergi...sebab kita sebenarnyer tak tahu rezeki kita ada di mana kan..walaupun nama jawatannya Penguasa Kastam, tapi skim nyer tetap "W" & tetap tak lari dengan bidang yang cheq ceburi skang...
Cheq pasti, ramai yg akan terpikir Cheq ni sebenarnyer nk jadik ape..??? Semalam pun ader gak yang tanye cheq soalan yang sama.."awak ni sebenarnyer nak jadik ape?"...hehehehhe....no komen....yang pasti cheq akan cuba dulu...andai kata cheq gagal maknanyer telah tertulis selama-lamanyer cheq akan kekal di tempat sekarang.....


Cite pasal assessment Kastam, nk kate tough, takde la tough sangat...tapi lebih relaks dari assessment PTD..sebab cheq penah pi assessment PTD sekali masa tahun 2010...mmg sangat tough...takde mase untuk melepak, berborak2..tapi lain dengan assessment Kastam..walapun hari pertama tu kami diuji dengan aktiviti fizikal, tapi emosi tetap tidak terganggu..sebab leh lepak2, borak2 sementara tunggu budak laki habis buat ujian fizikal & kecergasan... antara ujian-ujian yang kena lulus termasuklah......


1) urine test
2) ujian warna & test mata
3) tinggi kena lepas tinggi minimum yg telah ditetapkan..berat cheq tak sure
4) kena kawad
5) kena selak baju nk cek kot2 ade tatu, parut, "lovebite" (ooopssss..), cek kaki & tangan bengkok tak
6) sit up sebanyak 28x dalam tempoh 2 minit
7) lari 4x10m dalam tempoh 13 saaat
8) lompat pada jarak 1.62m...tak boleh lari sebelum lompat & tak boleh lompat sebelah kaki dulu macam kite nk langkah longkang tu..kena lompat dua-dua kaki serentak...haaaa...ada cara nyer..
9) lari 2.4km (yang paling ditunggu2)


Alhamdulillah...cheq berjaya buat semua ujian tersebut dengan jayanyer...termasuklah kerja kumpulan & public speaking...walaupun public speaking tu tak prepare sangat tapi berjaya sampaikan dengan lancar & yakin & yang paling penting isinyer padat dlm tempoh 5 minit yg diberikan...chewahhh..!! apa2 pun tunggu jer la result nanti...Lulus atau tak terima saja dengan redha...sekurangnya cheq berjaya timba pengalaman daripada program assessment ni...& tak lupa gak dapat tambah berat..sebabnyer makanannyer sedap2 dari sarapan, minum pagi, lunch, minum petang, dinner & supper.....mau jugak jarum penimbang menggigil ni...


ready untuk buat ujian kecergasan..chaiyokkk...!!!!

 Day 2 ~ pose sebelum sesi Public Speaking


Sekian......adiosssssssssssss

No comments:

Post a comment