Monday, January 22, 2018

SUNFEET International Rehabilitation Centre | Pakar Orthotics dan Prosthetics Anda

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Bila sebut tentang kesihatan kaki, ramai antara kita yang faham tentang masalah kulit, kuku, tumit pecah dan sebagainya. Namun, tidak ramai antara kita yang mempunyai pengetahuan tentang Orthotics dan Prosthetics. Haaa....saintifik sangat istilahnya. Malah Achik bukan lah orang yang layak untuk menerangkan dengan lebih lanjut berkaitan Orthotics dan Prosthetics ini.


Pada hari Sabtu yang lepas, Achik berpeluang untuk berkunjung ke Sunfeet International Rehabilitation Centre yang terletak dalam premis Super Pharmacy Petaling Jaya. Jadi, kalau korang nak datang ke Sunfeet, landmarknya adalah Super Pharmacy PJ. Jadi apa yang menariknya tentang Sunfeet International Rehabilitation Centre ini. Ianya merupakan Pusat Rehabilitasi yang mempunyai kepakaran dalam bidang Orthotics dan Prosthetics.


Melalui penerangan yang diberikan oleh Dato’ Dr. Edmund Lee, ‘custom made Orthotic’ adalah sejenis pendakap ortopedik yang direka khas untuk membetulkan semula postur dan ‘alignment’ kaki dan buku lali ke dalam kedudukan yang paling tepat. Orthotics adalah sejenis peralatan perubatan biomekanical yang direka khas untuk membetulkan ketidakseimbangan kaki sesorang. Achik pasti ramai antara korang yang tidak tahu jenis postur kaki masing-masing.

Untuk pengetahuan korang, pendakap orthotic bukan sahaja membantu mereka yang mempunyai masalah sakit kaki, tetapi ianya juga membantu mereka yang mengalami kesakitan pada bahagian belakang, pinggul, lutut dan juga mereka yang mempunyai masalah berkaitan arthritis.

Custom made in hole

Selain pendakap orthotics yang direka khas mengikut ukuran individu, Sunfeet turut menjual pendakap orthotics yang ready made, peralatan bagi menyokong kaki serta kasut perubatan bagi mereka yang mempunyai masalah kaki. Kesemua barangan ini dijual pada harga bermula RM500 hingga RM1999.

Antara peralatan ortopedik yang dijual di Sunfeet yang dapat membantu mereka yang mempunyai masalah kaki.

Medical shoes untuk mereka yang mempunyai masalah kaki

Walau bagaimanapun, custom made orthotics yang direka mengikut ukuran individu amatlah digalakkan bagi mereka yang mempunyai simptom-simptom masalah pinggang, kaki, lutut dan sebagainya. Custom made orthotics tersebut akan direka khusus mengikut simptom yang korang hadapi. Kebiasaannya Dr. Edmund akan menasihatkan pesakitnya untuk memakai custom made orthotic tersebut sekurang-kurangnya selama 5 hingga 8 jam sehari. Dalam tempoh 3 bulan, pesakit dinasihatkan untuk datang semula ke pusat rehabilitasi tersebut untuk membuat analisa kaki atau pun bagi mendapatkan feedback daripada pesakit tentang tahap keselesaan semasa memakai custom made orthotic. Sekiranya pesakit tidak selesa, pengubahsuaian ke atas custom made orthotic tersebut akan dilakukan oleh Sunfeet.

Apakah jenis kaki anda ?

Proses penyediaan ukuran untuk pembikinan custom made in-hole

Acuan custom made in hole yang telah siap

Mesin yang digunakan untuk menganalisa kaki anda



Ini adalah analisa kaki Achik. Dr. Edmund turut memberi sedikit penerangan tentang keputusan analisa kaki Achik. Berdasarkan analisa tersebut Achik mempunyai jenis kaki Pronated dan Low Arch. So, awal2 lagi Dr. Edmund dah tanya Achik ada rasa sakit pada mana-mana bahagian kaki mahupun pinggang.

Yup..betul tu..kalau ikut kan pengalaman Achik, Achik mudah sakit pada bahagian calf dan ankle apabila Achik lakukan senaman larian. Ini sebabkan permukaan kaki Achik tidak berada pada tahap normal. 

Achik mempunyai jenis kaki Pronated. Jadi Achik lebih banyak menggunakan bahagian hadapan dan tumit kaki untuk berjalan.

Bila sebenarnya waktu terbaik untuk membuat pemeriksaan kaki bagi mengenal pasti jenis kaki kita ?

Ok...Achik pasti ramai yang tidak tahu sebenarnya masalah orthotic dan prosthetic yang dihadapi oleh seseorang individu itu boleh dirawat sejak kecik lagi. Para ibu bapa digalakkan untuk membawa anak-anak mereka membuat pemeriksaan dan analisa kaki seawal usia 4 tahun. Masalah berkaitan kaki ini lebih mudah dirawat apabila ianya dikenal pasti pada zaman kanak-kanak lagi kerana ligamen dan tulang kanak-kanak lebih lembut dan mudah untuk diperbetulkan.

Selain itu, Sunfeet turut menyediakan 'Foot Mobilisation Therapy' iaitu sejenis terapi urutan bagi membetulkan sendi-sendi yang tidak betul di kaki korang membolehkan ianya berfungsi pada sifat semulajadinya. Kebiasaanya sendi yang salah pada kaki boleh menyebabkan masalah postur yang mengakibatkan sakit lutut, kaki, pinggul dan juga bahagian lower back.

Jadi, kalau korang nak tahu lebih lanjut lagi tentang Sunfeet International Rehabilitation Centre, korang wajib datang sendiri pada Sunfeet Open Day nanti. 

Sunfeet Open Day


Berita baik buat korang semua. Kalau korang berminat untuk membuat pemeriksaan kaki macam Achik buat tu, korang semua dijemput hadir ke Sunfeet Open Day yang akan berlangsung seperti ketetapan berikut:

Tarikh : 27 & 28 Januari 2018
Lokasi : Super Pharmacy PJ
Masa : 10 am hingga 6 pm

Pelbagai aktiviti menarik diadakan sepanjang 2 hari tersebut antaranya pertandingan mewarna yang boleh disertai oleh kanak-kanak, promosi menarik dengan potongan harga sehingga 15%, senaman untuk kaki dan yang paling best adalah sesi bual bicara dengan Dato' Dr. Edmund Lee, Pakar Orthotic.

Untuk 50 orang pertama yang mendaftar melalui Facebook berpeluang untuk memenangi voucher bernilai RM500. Jadi tunggu apa lagi, cepat2 layari:

Website : www.sunfeet.com.my


Promosi Tahun Baru Cina


Sempena sambutan Tahun Baru China yang akan tiba tidak lama lagi, Sunfeet menawarkan pakej yang menarik untuk mereka yang ingin hadiahkan sesuatu buat Ibu Bapa nya. Promosi 'Happy and Healthy Feet for Your Loved Ones' ini sebenarnya untuk menggalakkan orang ramai untuk mempamerkan kasih sayang mereka kepada ibu bapa mereka dalam cara yang lebih bermanfaat. Daripada beri angpow, apa salahnya korang bawa ibu bapa ke Sunfeet untuk membuat pemeriksaan kaki dan tempah custom made in hole untuk mereka juga. Promosi ini sah sehingga  28 Februari 2018.


Achik bersama Dato' Dr. Edmund Lee

~ Achik ~

No comments:

Post a comment