Friday, March 29, 2013

Again, interview lagi.....

Assalamualaikum...

ni nak cite kat korang semua, semalam cheq pi lagi interview SPA...untuk post Akauntan W41 under Jabatan Akauntan Negara Malaysia...korang tengokkan, cheq ni tak puas2 kot...n tak serik2 kot dengan pengalaman interview Juruaudit sebelum ni...mana tak nyer, masa interview juruaudit tu, ada ke patut panel SPA tu campak2nyer resume cheq...ewahhhhhh....sesenang jer nk campak2 kan..kot ye pun ko nk reject cheq skali pun, be professional la kan...takpe...walaupun hati sedih tapi tetap tahan jugak...

So, semalam, cheq yang tak makan saman ni, pi lagi interview SPA...erm....panel temuduga nyer, Datuk Segarajah (Timbalan Pengerusi SPA) and lagi sorang tu En Tarmizi (org JANM)....interview kali ni mmg sangat lain...masuk2 jer cheq say Selamat Tengahari, then datuk tu tengok kat jam..oh..ok..dah tengahari..betul la kan...dah pukul 12 time tu...terus cheq hulurkan folder & dokumen kepada panel temuduga tu...Elok cheq duduk, dato tu terus tanya, cheq keje mana skang...Then bermula adegan perdebatan antara cheq dan Datuk tu...die keep on tanye why why why cheq nak masuk JANM...mcm korang semua thu, la ni kan cheq keje dgn JKDM...and before that kat dkt LHDNM...and sebelum tu plak dekat LUAS...so he said, cheq bertukar tempat keje dalam tempoh yang cepat...

Penat gak la cheq explain kat dia...nk jual diri kan...kira nyer masa temuduga tu banyak dihabiskan dengan hujah2 cheq untuk menunjukkan yang cheq sepatutnye dipilih...langsung takde soalan suruh cheq perkenalkan diri & cerita pasal family atau kerja yg cheq penah buat...lepas dh puas datuk tu tanya cheq itu ini, dia pun nk tengok la dokumen2 yg cheq bagi kat dia, dia pass plak dkt panel JANM tu untuk tanye cheq..first question, boleh bagi saya persamaan perakaunan..oh dengan yakin nyer cheq bleh jawab Ekuiti = Aset + Liabiliti...then nampak die tengok cheq pelik...then cheq realise, Oh Bodohnyer aku....terus cheq jawab eh, maaf silap, Aset = Liabiliti + Ekuiti...adoiiyaiii...ape ke bangang sangat cheq time tu...soalan skit punye senang bleh plak jawab pegi pusing formula tu...formula yg first cheq bagi tu ikutkan dh betul kedudukan nyer cuma "+" sign tu sepatutnya ditukarkan kepada "-"...hahah...dan banyak la lagi soalan2 seterusnya berkaitan dengan perakaunan kerajaan yg ditanya and cheq dpt jawab dengan jayanya...walaupun ader jawapan cheq yg melucukan panel JANM tu, tapi atleast cheq try dengan penuh konfiden nyer..sampai cheq sendiri pun tergelak tengok panel tu gelak..hahahahahah

And the end of the session, datuk tu tanye cheq, so Nur Huda, anything u wanna ask? org kate bila panel tanye macam tu, kita jangan cakap takde soalan...tanya je soalan apa2 pun...so cheq pun tanye dia pasal cheq kerap tukar keje tu...effect performance ker...then dia pun jawab "yes, first impression, people will say u have problem with your work, or u have problem at ur workplace, or maybe u sendiri ada problem"...masa dia jawab tu, ntah macam mane secara tetibe mata cheq bergenang, dalam hati ni, "tahan huda, tahan...jangan kasi menitik air mata tu...tu akan tunjukkan yang ko lemah"...so cheq pun dengan jawapan datuk tu sambil senyum dan angguk...apa2 pun thanks datuk for your advises...really appreciate it...tapi 1 thing datuk kena tahu, cheq memang tak minat langsung nk jadi PTD walaupun datuk suh cheq apply semalam..hahahahaha...

okla.....sekiannnnnnnn....


No comments:

Post a comment